Kina kritikuje proteste u Hongkongu

Protesti u Hongkongu još uvek traju, a kineski mediji javljaju da demonstranti ne mogu da postignu ništa dobro, već samo stvaraju haos na ulicama.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

10:52

Default images

Iako su ulice blokirane već treći dan, tamošnji mediji vrlo malo obaveštavaju javnost o dešavanjima.

Oni ne podržavaju proteste jer, kako smatraju, negativno utiču na ekonomiju lokalne zajednice.

Kineska novinska agencija Šinkua javlja da bi demonstranti trebalo da budu kažnjeni za svoje ilegalne radnje. Šinkua brani policiju koja je u toku jučerašnjeg dana bacila suzavac na ljude, smatrajući da nisu imali drugog izbora i da su upotrebili minimalnu silu.

Global Tajms javlja da će protesti doneti mnogo neugodnosti lokalnim građanima, uništiće trgovinu, a okolina će biti oštećena.

„Kada građani Hongkonga uvide da vlast neće popustiti, shvatiće da su demonstranti samo pogoršali situaciju. Talas će se na kraju okrenuti protiv njih“, javljaju u Global Tajmsu.

Čajna Dejli smatra da situacija u Hongkongu počinje da utiče i na finansijsko tržište i da je ponašanje demonstranata bezobzirno.

Kineske vlasti su takođe cenzurisale neke društvene medije, postovi na Tviteru se brišu, a nalozi na Instagramu su ugašeni.

Demonstranti, mešavina studenata i članova pokreta građanske neposlušnosti "Okupiraj“, nezadovoljni su zbog odluka kineske vlasti da ograniče demokratske reforme.

Odnos Kine i Hongkonga se opisuje pod okriljem "jedna zemlja, dva sistema“, pa je ova administrativna jedinica imala veliku samostalnost, ali im se to pravo ograničava na izborima za rukovodstvo ovog grada 2017. godine, kada će svi kandidati morati prvo da budu odabrani od strane kineske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: