Marić: Pomoć ne stiže dovoljno brzo

Na područjima istočne Srbije i danas se saniraju posledice poplava i klizišta uz pomoć teške mehanizacije i inženjerijskih jedinica Vojske Srbije.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

12:43

Default images

"Još uvek je jako teška situacija u selu Grabovac gde se voda iz veštačkog jezera sporo povlači", rekao je načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

On je naveo da su pripadnici tog Sektora juče i danas angažovani na obezbeđivanju jačih pumpi kako bi se život ljudima na tom području učinio lakšim.

"Dopremanje hrane i vode, mehanizacija, vojska sa svojim mehanizacijom i inženjerijskim jedinicama je na terenu... i to je ono što će se sigurno raditi duži vremenski period", rekao je on.

Marić je rekao i da ne može da precizira koliko će trajati raščišćavanje terena od posledica poplava i klizišta.

"Ne mogu da preciziram koliko će to trajati..., jer se plašimo i novih padavina, doduše ne velikih, ali tamo (na istoku Srbije) i manja kiša može da napravi problem", dodao je on.

Prema njegovim rečima, na tom području "u toku je kakva-takva normalizacija života," koja uključuje i dopremanje hrane i vode ugroženom stanovništvu.

"Crveni krst rukovodi i koordinira distribucjiom hrane i vode i ostale pomoći ...negde je do ljudi jako teško doći, negde je moguće doći samo čamcima i ne ide brzinom koju želimo, ali mislim da će na kraju dopreti do svih", rekao je Marić.

Obilne padavine, koje su izazvale bujice i klizišta, zahvatile su nedavno područje istočne Srbije - Majdanpek, Negotin i Kladovo.

Arežina: Potrebne male pumpe

Foto: Tanjug
Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina izjavio je da je mesto Grabovica i dalje najugroženije na toj teritoriji zato što se voda još nije povukla.

"U ovom trenutku najpotrebnije su pumpe kako bi se iscrpla voda iz domaćinstava i u tom smislu očekuje se pomoć od države i u svemu ostalom sve potrebno u obnovi", rekao je Arežina.

Govoreći o mestu Tekija, koje je takođe poplavljeno, Arežina je rekao da je danas 150 vojnika raspoređeno u svaku kuću u kojoj je bilo problema i da će jedan broj vojnika doći i u selo Grabovica.

"Najbitnije je da je put iz Kladova preko Tekije probijen. Očekujemo da dobijemo pontonski most kod Milutinovca, jer će njegova izgradnja trajati duže", rekao je Arežina i napomenuo da je most u Grabovici potopljen, a da onaj na izlazu iz Velesnice treba da se osposobi.

Arežina je naveo da je 90 odsto poplavljene teritorije "oslobođeno" tako da građani imaju električnu energiju.

On je rekao da očekuje pomoć građana Srbije i dijaspore u obnovi kuća, jer je i narod iz Timočke krajine i opštine Kladovo u svim nesrećama koje su pogodile Srbiju pomagao.

Naveo je i da će ispumpavanje vode iz jezera koje je nastalo usled poplava trajati 15 do 20 dana.

On je istakao i da nedostaje stotinak manjih pumpi kako bi se ispumpala voda iz domaćinstava koja su poplavljena.

Volonteri pomažu u Boljetinu

Foto: B92/Filip Èukanoviæ
Meštanima Boljetina nadomak Majdanpeka danas su se, u saniranju posledica poplava, uz pripadnike Vojske Srbije pridružili i volonteri.

"Radi se na otklanjaju nanosa koje je nanela poplava, a pre svega mulja koga ima u velikim količinama", rekao je Tanjugu sekretar privremenog Opštinskog veća Dejan Škorić.

Uz pripadnike Vojske Srbije, u Boljetinu su i radnici lokalnih preduzeća i volonteri, koji su organizovano autobusom jutros krenuli iz Majdanpeka, dodao je Škorić.

On je naveo i da je u Boljetinu od poplavnog talasa posredno i neposredno bilo ugroženo oko 300 meštana i da je u 60 do 100 kuća ušla voda koja je prodrla u to selo.

Prema njegovim rečima, u ostalim delovima Majdanpeka nema problema, a situacija se stabilizovala i u zaseoku Oraškovica u pravcu Donjeg Milanovca, gde je pretila posredno opasnost od dva klizišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: