Novi rezultati: Škotska ostaje u VB

Rezultati anketa o referendumu u Škotskoj menjaju se iz dana u dan, a poslednji pokazuju da će Škotska ostati u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

22:44

Default images

Osam dana pred održavanje referenduma o nezavisnosti Škotske, rezultati anketa menjaju se iz dana u dan - u ponedeljak je prognozirano otcepljenje, a danas ostanak Škotske u Velikoj Britaniji.

Prema rezultatima poslednjih istraživanja, 47,6 odsto Škotlanđana glasaće protiv otcepljenja, a 42,4 odsto za, dok je neodlučnih deset odsto.

Istraživanje je sproveo institut Servejšn (Survation), učestovalo je 1.000 ljudi, a rezultati su objavljeni u škotskom dnevnom listu Dejli Rekord.

Dan pošto su rezultati anketa u ponedeljak po prvi put pokazali da većina Škota podržava odvajanje Škotske od Velike Britanije, britanski premijer Dejvid Kameron, njegov koalicioni saveznik iz redova liberalnih demokrata Nik Kleg i lider opozicionih laburista Ed Miliband najavili su da će posetiti Škotsku.

"Srce bi mi bilo slomljeno, ako bi bila razbijena ova porodica naroda koju smo ujedinili i koja je postigla toliko toga", rekao je danas Kameron na skupu u Edinburgu.

Lider Škotske nacionalne stranke Aleks Salmond je pred svojim pristalicama izjavio da dolazak trojice zvaničnika u Škotsku pokazuje je da je "vestminsterska banda" - u panici.

Referendum o nezavisnosti Škotske zakazan je za 18. septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: