"Hrvatska dokaz uspeha na Balkanu"

Hrvatska minitarka Vesna Pusić i slovenački ministar u odlasku Karlo Erjavec razgovarali su na Bledu o odnosima dve zemlje, kao i regionalnoj saradnji.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

19:53

Default images

Na Starteškom forumu ne Bledu, gde se odvijaju mnogi blateralni susreti, Pusićeva je posle sastanka sa slovenačkim ministrom izjavila da člansvo bilo koje države Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, nju ne isključuje iz regije kojoj pripada.

"Geografija je geografija", rekla je ona i navela da je Hrvatska dokaz "da je moguće uspeti i na Zapadnom Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi".

"Želimo da zajedno sa drugim državama donekle promenimo sliku regiona", dodala je Vesna Pusić.

Ona se osvrnula i na problem štediša Ljubljanske banke kojima je Stalni arbitražni sud u Strazburu dosudio povrat novca, ocenjujući da su "mogućnosti, koje su na raspolaganju jasne".

Ona će se na Bledu sastati i sa predsednikom arbitražnog suda, Hugom Hansom Siblzem, sa kojim se slovenački ministar sastao tokom dana.

Na forumu je razgovarano i o sajber bezbednosti, kao i o saradnji sa Indijom.

Predstavnici država jugoistočne Evrope i turističkih organizacija su govoreći o snazi turizma, naglasili važnost regionalne saradnje koja predstavlja oruđe za regionalnu integraciju.

Prema rečima generalnog sekretara Svetske turističke organizacije Karlosa Vogelera, turizam beleži stalni porast i prošle godine je putovalo više od milijarde ljudi, a 2030. godine taj broj bi trebao porasti na 1,8 milijardi.

Na Samitu na Bledu, pored Vesne Pusić, u popodnevnoj panel raspravi na forumu učestvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, državni sekretar u italijanskom ministarstvu spoljnih poslova Benedeto Dela Vedova, savetnik slovenačkog predsednika za pitanja vanjske politike Marko Makovec, državni sekretar za evrointegracije u crnogorskoj vladi Aleksandar Andrija Pejović, kao i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: