Gaza: Ponovo pregovori u Egiptu

Izraelci i Palestinci se pripremaju za nove pregovore od kojih zavisi da li će se od ponoći u ponedeljak nastaviti prekid vatre.

Izvor: B92

Subota, 16.08.2014.

16:47

Default images

Ofanziva izraelske vojske protiv palestinskog Pokreta Hamas u pojasu Gaze prekinuta je pre šest dana, a mir je ugrožen ispaljivanjem palestinskih raketa na Izrael i njegovom odmazdom iz vazdušnog napada u noći između srede i četvrtka.

Sada je na izraelskim i palestinskim pregovaračima da se dogovore o trajnijem prekidu vatre.

Palestinski strana je pokazala oprezno uverenja u mogućnost sporazuma kojim bi se izbegao nastavak krvoprolića u kojem je poginulo skoro 2.000 Palestinaca - civila i 70 Izraelaca - mahom vojnika.

Azam Al-Ahmad, šef palestinske delegacije i vođa organizacije Fatah, nagovestio je u subotu da ima nade za trajnije primirje, a ne samo za još jedan produžetak od nekoliko dana.

"Imamo velike nade u vrlo brzo postizanje dogovora, pre kraja sadašnjeg primirja, a možda i dogovora o trajnom prekidu vatre", rekao je Al-Ahmad.

"Možemo postići dogovor ukoliko izraelska strana prihvati sve zahteve jedinstvene palestinske delegacije, a posebno ako obustavi agresiju protiv našeg naroda, rat protiv Gaze i potpuno ukine opsadu (blokadu Gaze)", rekao je predstavnik Hamasa, Sami Abu Zohri.

Obe strane su pregovore počele naizgled nepomirljivim zahtevima. Izazov za pregovarače je da smisle formulu da obe strane dobiju nešto, a da to ne izgleda kao poraz za jedne, a pobeda za druge.

Nastavak pregovora je zakazan za nedelju ujutro ili u podne u Kairu, kažu Palestinci.

Izraelci odbijaju da razgovaraju s "teroristima" iz Hamasa, te je u Kairo došla šira delegaciju u kojoj su "Islamski džihad" i Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Egipćani, na čijoj granici je Pojas Gaze, su posrednici koji prenose stavove između izraelskih i palestinskih delegata koji se ne sreću, već je svako u svojim prostorijama.

Ti pregovori koji se vode u sedištu egipatske obaveštajne službe, već su doveli do prvog prekida vatre uspostavljenog u ponedeljak, a obnovljenog u četvrtak za još pet dana.

U nedelju bi trebalo da se pregovara o egipatskom predlogu da se uspostavi trajno primirje i da se u roku od mesec dana nastave pregovori o svemu ostalom.

Tada bi se raspravljalo o problematičnim pitanjima, kao što su otvaranje luke i aerodroma Gaze što zahtevaju Palestinci, a Izrael to ne prihvata, ili da se u Izrael vrate tela dva vojnika u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Među predlozima u Kairu je i da se "tampon-zona" duž granice Pojasa Gaze sa Izraelom, postepeno suzi i stavi pod nadzor palestinskih snaga bezbednosti.

U pogledu potpune deblokade Gaze, egipatski dokument je nejasan, jer kaže samo da će se prelazi koji su godinama zatvoreni, biti otvoreni na osnovu sporazuma Izraela i palestinskih vlasti.

U štampi su se pojavili i predlozi iz pregovora za projekte obnove i razvoja u Gazi pod međunarodnim nadzorom, kao i za ponovno otvaranje prelaza Rafa, između Gaze i Egipta, jedinog pristupa Gaze spoljnom svetu koji nije pod izraelskom kontrolom.

S druge strane, ne zna se kako bi se ispunio zahtev Izraela za potpunu demilitarizaciju Gaze, za šta Palestinci neće ni da čuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: