"Nema napretka uz ignorisanje PR"

Marko Đurić ocenio je da dalje normalizacije odnosa između Beograd i Prišine nema ukoliko bi Priština trajno ignorisala obaveze iz Briselskog sporazuma.

Izvor: Beta, Politika

Sreda, 06.08.2014.

23:50

Default images

"Ne smatramo da je moguć dalji napredak u normalizaciji naših odnosa ukoliko bi Priština trajno ignorisala svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali isto tako mislim da Priština neće biti, sve i da želi, u poziciji da trajno ignoriše svoje obaveze upravo zbog toga što su to obaveze preuzete pred celom medjunarodnom javnošću", rekao direktor Kancelarije za KiM

"Na kraju krajeva, EU je neka vrsta garanta provodjenja sporazuma", dodao je Đurić u intervju za Politiku od četvrtka.

Direktor Kancelarije je naveo da se Beograd bori za osnivanje Zajednice srpskih opština.

"Borimo se za to da naš narod ima najveća moguća ovlašćenja i prava koja može da ima u uslovima u kojima Srbija nije u bezbednosnom i institucionalnom smislu prisutna i mi ćemo kroz ovu našu borbu i kroz politički poduhvat u kome učestvujemo, obezbediti opstanak na Kosovu i Metohiji", rekao je Djurić.

Djurić je ocenio da je Srbija svojom politikom na Kosovu "smanjila jaz koji je postojao i sa Prištinom", i "produbila razumevanje, čak i sa onim zemljama koje su bile najglasniji promoteri kosovske nezavisnosti".

Djurić je kao "medjunarodni, pravni i politički skandal" ocenio to što se jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović duže od šest meseci nalazi u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici, bez optužnice i bez ikakvog valjanog pravnog postupka.

"Smatram da je reč o uskraćivanju nekih od zagarantovanih ljudskih prava. Veoma je važno da se iz te situacije, što je moguće pre, izadje, zato što takav odnos, ne samo prema Ivanoviću, nego i nekolicini ljudi koji se nalaze u sličnoj poziciji, temeljno remeti autoritet i kapacitet Euleksa da ostvaruje ciljeve koji su utvrdjeni njenim mandatom na severu KiM", rekao je Djurić.

Djurić je rekao da Beograd veruje u neophodnost da na celom Kosovu postoji vladavina prava, da se poštuju principi koji važe u svetu i dodao da zbog toga očekuje da Ivanović u najskorije vreme bude pušten na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: