"Uobičajeno da podrška EU oscilira"

Uobičajeno je da procenat podrške građana pristupanju EU oscilira tokom procesa pridruživanja, izjavila je za Politiku Jadranka Joksimović.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

08:23

Default images

Najnovije istraživanje pokazalo je da bi, ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 46 odsto građana Srbije glasalo "za", što je pet procentnih poena manje u odnosu na podršku iz decembra.

Na molbu da prokomentariše te rezultate, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da to spada u uobičajenu oscilaciju od kad su 2002. godine počela da se rade ova istraživanja.

"Naravno da svaki put analiziramo rezultate i sa sigurnošću može da se kaže da su svaki put uzroci rasta ili pada podrške bili u značajnim procesima koji su se odvijali u unutrašnjem ili međunarodnom okruženju. Nije drugačije ni ovaj put", navela je ministarka.

Ona je dodala da je i sama uvek, i kao građanin, i sada kao ministar zadužen za EU, imala razumevanja za stavove građana, zbog čega će, kako je navela, njena politika uvek biti takva da ne podgreva ni prevelika očekivanja, ni preveliku skepsu i pesimizam.

"Na putu u EU, uz brojne dobiti koje će naši građani svakako osetiti, postoje i brojni izazovi, jer je i sam proces osetljiv na dešavanja u širem međunarodnom okruženju", izjavila je Joksimovićeva.

Ona je dodala: "Mi smo danas evrorealisti, ubeđeni da ono što kao vlada radimo jeste trasiranje puta za uređeniju i efikasniju državu, a članstvo u EU će doći kao rezultat tako upornog i višegodišnjeg rada celog društva."

Upravo zbog tog razumevanja koje postoji kod građana, a koje se ogleda i u snažnoj podršci vladi na putu reformi, manje je onih koji se protive članstvu u EU, rekla je ministarka.

"Na primer, građani su veoma zainteresovani za efikasno pravosuđe, jer se često tiče zaštite njihovih osnovnih prava. Otuda oni razumeju koliko je važno sprovesti reformu pravosuđa (koja je sadržana u poglavlju 23), i da ukoliko tako zahtevno poglavlje sprovedemo u brže i kvalitetnije funkcionisanje sudova, to će onda značiti i konkretnu dobit u kvalitetu života građana", istakla je Joksimovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: