Skupština bira ministra finansija

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju na posebnoj sednici o izboru novog ministra finansija, a kandidat za tu funkciju je Dušan Vujović.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 04.08.2014.

07:55

Default images

Sednici prisustvuju 174 narodna poslanika.

Skupština Srbije danas je konstatovala ostavku ministra privrede Dušana Vujovića, čime mu je prestao mandat na toj funkciji, a premijeru počeo da teče rok da za 15 dana predloži novog kandidata.

Prema Zakonu o vladi, premijer je dužan da Narodnoj skupštini predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra, a novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Zakonom o vladi nije preciziran rok u kojem bi skupština trebalo da izabere novog ministra.

Vujović je ostavku podneo zbog imenovanja na funkciju ministra finansija, pošto je prethodni ministar finansija Lazar Krstić 12. jula podneo ostavku, koja mu je u skupštini konstatovana tri dana kasnije.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović najavio je da će ta poslanička grupa podržati Vujovića za novog ministra finansija, ukazujući da je on bio veoma uspešan i kao ministar privrede.

On je rekao i da bi Vujović trebalo da tesno sarađuje s novim ministrom privrede kako bi se konsolidovali budžet i finansije.

"Pročitao sam da je zaduženost Srbije 63 odsto bruto nacionalnog dohotka, nadam se da će (Dušan) Vujović doprineti da se ovaj procenat postepeno smanjuje i da će građani osetiti boljitak”, rekao je Petrović.

On je istakao da se prilikom smanjenja plata i penzija vodi računa o iznosu, jer “nije isto kada se plata ili penzija smanjuje nekom ko ima 20.000 ili 120.000 dinara”.

Milan Krkobabić iz PUPS-a poručio je kandidatu za ministra finansija da bi trebalo da se preduzmu mere za poboljšanje zakonodavnog okvira, između ostalog, i kada je reč o Zakonu o javnim nabavkama.

Takođe očekuje da ministar finansija u saradnji s ministrom privrede reši pitanje preduzeća u restrukturiranju.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je u toku rasprave, reagujući na opasku opozicije da se ova Vlada za prvih 100 dana samo hvalila, poručio je da je prošlo vreme "kada se kitilo tuđim perjem".

Kako je primetio, "2011. godine od tih milijardi stranih investicija koje su stavljene na konto bivše vlade su u stvari prodaja Miškovićevog Maksija - to je bila samo promena vlasništva u jednoj privatnoj kompaniji".

Dačić: Očekujem da Vujović dobije podršku i opozicije

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da očekuje da kandidat premijera Aleksandra Vučića za novog ministra finansija Dušan Vujović, kao ekspert, dobije podršku ne samo vladajuće koalicije u parlamentu, nego i opozicije.

"Reč je o čoveku koji je predložen kao ekspert iz ove oblasti, koji ima dosta iskustva vezano za rad u Svetskoj banci (SB), od 2001. do 2003. radio je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Savetu direktora SB. Posao koji će raditi u narednom periodu, a ne sumnjam da će dobiti vaše poverenje, neće biti nimalo lak, s obzirom na tešku finansijsku situaciju", kazao je Dačić u Skupštini Srbije.

On je, obrazlažući predlog da Vujović bude izbaran za novog ministra finansija, naveo da je plan koji je Vujović dostavio i njemu i premijeru o narednim koracima da se za tri godine Srbija vrati na održivi nivo deficita i javnog duga.

"To će se videti kroz rebalans budžeta, koji se očekuje sredinom septembra, a s kojim će početi finansijska konsolidacija", rekao je Dačić i dodao da je državni budžet u julu zabeležio suficit od skoro sadam milijardi dinara i da taj suficit, kao rezultat vladinih mera i sezonskih kretanja prihoda od PDV-a i akciza, nema trajni karakter, ali je lepa vest.

Prema njegovim rečima, suština strategije koju će Vujović sprovesti podrazumeva smanjenje budžetskih troškova kroz smanjenje plata i penzija, borbu protiv sive ekonomije, proširenje poreske osnove i bolju naplata poreza, kao i bitno povećanje efikasnosti rada javnih preduzeća koja, umesto gubitaša, treba da postanu važan izvor prihoda u budžetu.

Dačić je dodao da će svi detalji plana biti podržani trogodišnjim programom s Međunarodnim monetarnim fondom, SB i Evropskom unijom.

"Ovo je program koji je predložio sam kandidat za ministra finansija. Siguran sam da će moći da iznese ciljeve koje je postavio i koje su pred njega postavili vlada i parlament", rekao je Dačić.

On je naveo da je, zahvaljujući ogromnom iskustvu, ali i širokoj podršci političkih stranaka u parlamentu, siguran da se Vujović može nadati podršci ne samo vladajućih stranaka, nego i opozicije.

NDS: Da li je "Savremeni špijun" važniji od izbora ministra?

Poslanik Nove demokratske stranke (NDS) Janko Veselinović pozvao je danas predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković da prekine zasedanje dok se ne obezbedi javnost u radu.

Veselinović je u parlamentu, gde se raspravlja o izboru novog ministra finansija, konstatovao da se sednica skupštine ne prenosi na drugom programu Radio-televizije Srbije, dok se na prvom programu, kako je primetio, emituje film ili serija “Savremeni špijun”.

"Da li je to bitinije od izbora ministra finansija?”, upitao je Veselinović i pozvao predsednicu Skupštine da prekine zasedanje dok se ne stvore uslovi za to da građani mogu da prate prenos, jer se govori i o smanjenju plata i penzija.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odgovorila je Veselinoviću da će biti odloženog prenosa i da ne spori da je ovo vrlo važna tema - “uostalom, kao i sve druge u skupštini”.

Navela je i da se trenutno na drugom programu prenosi centralna svečanost povodom obeležavanja Prvog svetskog rata i dodala da će posle toga biti i prenosa iz parlamenta.

Đukanović: Vujoviću nemaju šta da prigovore

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je danas da je kandidat za ministra finansija sa impozantnom biografijom Dušan Vujović svoju stručnost dokazao radeći u Svetskoj banci i da je "očigledno da nemaju šta da mu prigovore".

"Danas biramo ministra finansija (Dušana) Vujovića, čoveka impozantne biografije. Pridike koje ovde čujemo su prosto neverovatne, jer očigledno čoveku nemaju šta da prigovore i onda idu sa onom tezom, koliko sam čuo gospodina (Borislava) Stefanovića, eto za šest meseci će biti izabran neko drugi", rekao je Đukanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da su prethodne vlade ostavile zemlju u katastrofalnom stanju i da će nov ministar finansija imati veoma težak zadatak, da izvuče zemlju iz krize, suzbije sivu ekonomiju...

"Ne znam kako su se kod njih birali ministri u njihovo vreme, ali znam da su nam ostavili zemlju u katastrofalnom stanju i njihovi kadrovi koji su bili po raznim konsultatntskim kućama vršili su i privatizaciju i u potpunosti kontrolisali naše finansije, a one su dovedene do ruba propasti", rekao je Đukanović.

Komentarišući pitanje Borislava Stefanovića (DS) o kompaniji Er Serbia, Đukanović je upitao kako je JAT poslovao ranije podsetivši na ogromne gubitke tog preduzeća koje je, kako je rekao, služilo i za to da se zaposle partijski kadrovi koji su primali ogromne plate, a nisu ni pokušali da nešto urade s tim preduzećem.

"Danas je to firma koja je u plusu, velika svetla tačka u Srbiji, regionalni centar na Balkanu", rekao je Đukanović. Poslanica Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović izjavila je danas da ta partija daje jasnu i nedvosmislenu podršku izboru Dušana Vujovića za ministra finansija.

Vukmanovićeva je obrazložila da SPS ne ceni samo njegove stručne kapacitete i iskustvo u radu u međunarodnim finansijskim institucijama, već i političke da na jasan, odlučan i istrovemeno građanima razumljiv način objašnjava koncept neophodnih ekonomskih reformi.

"Vujović je bio vrlo jasan. On je rekao da Srbija neće bankrotirati zbog ubrzanog tempa ekonomskih reformi i da teret reformi moraju da snose svi, a nikako ne jedan sloj građana, a pogotovo ne oni koji su ugroženi", rekla je Vukomanovićeva.

Ona je ukazala na to da je kandidat za ministra finansija apelovao na jednu vrstu ekonomskog patriotizma i nagovestio da će pojačati mere fiskalne discipline.

Takođe, insistiraće na profesionalizaciji javnog sektora, kao i na tome da Državna revizorska institucija bude nadležna za disciplinu i kontrolu javnog sektora, te da svi zajedno učestvujemo u tom reformskom poduhvatu, dodala je Vukomanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: