"Prisluškivanje SAD neprihvatljivo"

Indijska ministarka spoljnih poslova Sušma Svaraj izjavila je da je neprihvatljivo to što zvanični Vašington prisluškuje svog saveznika Indiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

18:13

Default images

Ministarka, koja se danas sastala sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, je takav stav zauzela, nakon što su se u javnosti pojavili navodi da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) špijunirala vladajuću indijsku stranku BJP.

Svaraj je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Kerijem u Nju Delhiju izjavila:

"Pokrenula sam to pitanje pred državnim sekretarom Kerijem i rekla mu da je, kad su se vesti o tome tek pojavile u indijskim medijima, narod Indije bio ljut", prenela je agencija AFP.

"Takođe sam mu poručila da, ako se međusobno smatramo prijateljskim državama, neprihvatljivo je da jedna od njih špijunira druge prijateljske zemlje", istakla je indijska šefica diplomatije.

List "Vašington Post" je početkom jula objavio poverljive dokumente u kojima se navodi da je vladajuća stranka u Indiji, BJP, bila jedna od meta prisluškivanja NSA još 2010. godine, dok je bila u opoziciji.

Keri je na tu temu na konferenciji za štampu odgovorio:

"SAD ima politiku da ne komentariše ništa na temu o obaveštajnim pitanjima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: