TS: Puna javnost vlasništva medija

Transparentnost Srbija ocenila da, mada je Predlog zakona o javnom informisanju i medijima napredak, ne obezbeđuje javnost svih podataka medijskog vlasništva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

15:38

Default images

U saopštenju Transparentnosti Srbija navodi se da firma koja osniva medij može biti osnovana sa veoma skromnim početnim ulaganjem jednog fizičkog ili pravnog lica, a na rad medija nesumnjivo mogu uticati i veliki oglašivači, sponzori i zajmodavaci.

"O mogućnostima uticaja na uredjivačku politiku po tim osnovama, koji mogu biti daleko značajniji od samog vlasništva, nacrt zakona uopšte ne govori što je, po shvatanju Transparentnosti Srbije, neprihvatljivo", piše u saopštenju.

Predlog zakona je, kako se navodi, u odnosu na nacrt poboljšan u pogledu javnosti vlasništva, jer predvidja obavezno objavljivanje podataka o "pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5 odsto osnivačkog kapitala" u medijima.

"Medjutim, obaveza koja je stajala u Nacrtu - da se odbije registracija medija u čijoj vlasničkoj strukturi učestvuje i firma kojoj nije moguće sa sigurnošću odrediti krajnje vlasnike - fizička lica (na primer u slučaju off-shore kompanija), više se ne navodi izričito, a nije jasno da li postojeće odredbe mogu da obezbede ostvarivanje tog cilja", navodi Transparentnost Srbija.

Dodaje se da je zbog toga neophodno u skupštinskoj proceduri dopuniti i izmeniti odredbe o javnosti medijskog vlasništva, kada već javna rasprava nije iskorišćena da se to učini.

Transparentnost Srbija je navela da je na problematičnost pojedinih odredaba ukazala u sklopu javne rasprave o nacrtu zakona, koja je održana pre čak šesnaest meseci.

"Nacrt je u medjuvremenu bio upućen na analizu u Brisel, što je svakako važno zbog evrointegracija Srbije, ali ni u kojem slučaju ne sme da predstavlja zamenu za dužnost koju Vlada ima prema sopstvenim gradjanima koji su uzeli učešće u javnoj raspravi, a koji nisu obavešteni o razlozima zbog kojih njihovi predlozi nisu prihvaćeni. Ministarstvo kulture i informisanja je na taj način odstupilo i od sopstvene dobre prakse", piše u saopštenju.

Skupština Srbije razmotriće u sredu predloge zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima. Te zakonske predloge vlada je uputila parlamentu na usvajanje po hitnom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: