Kameron o Rusiji, sankcijama i MH17

Tragični gubitak malejziskog aviona treba da bude katalizator za promenu pristupa Rusije i okončanje sukoba u Ukrajini, smatra britanski premijer Dejvid Kameron

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

11:07

Default images

"Niko, naravno, ne kaže da je predsednik Vladimir Putin nameravao da let MH17 bude oboren. Malo je verovatno da su čak i separatisti želeli da se to desi. Ali kontekst za ovu tragediju je jasan.

Rusija pokušava da destabilizuje suverenu državu, krši teritorijalni integritet i naoružava i obučava pobunjenike", napisao je on u komentaru objavljenom u "Njujork dejli njuzu", dodajući da je svet platio cenu toga.

Prema rečima Kamerona, Putin je suočen sa jasnim izborom kako da odluči da odgovori na ovu tragediju, a ako Rusija ne promeni svoj pristup Ukrajini, jasno je da Evropa i Zapad moraju fundamentalno da promene svoj pristup Rusiji.

Amerika je, dodao je, već dala primer, a Britanija poziva evropske partnere da uvedu nove oštre ekonomske sankcije.

"Nanošenje ekonomskog bola Rusiji će doneti bol i našim privredama. Ali ozbiljne ekonomske mere su jedini jezik koji će Rusija razumeti", poručio je Kameron.

On je podsetio da su se članice EU dogovorile da na spisak sankcija dodaju 15 daljih lica i 18 kompanija, kao i drugih organizacija zbog potkopavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Vreme je da se oseti naša moć, uticaj i resursi. Zajedno sa SAD, prema njegovim rečima, Evropa mora da učini što je potrebno da se okonča konflikt u Ukrajini pre nego što se izgubi još više nevinih života", zaključio je britanski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: