Pobunjenici predali crne kutije

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj, rano jutros po lokalnom vremenu, predao je malezijskim stručnjacima crne kutije oborenog putničkog aviona.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

07:27

Default images

Tom prilikom su dve strane u sedištu samoproklamovane Donjecke Narodne Republike u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Rojters.

Predstavnik Malezijskog saveta za nacionalnu bezbednost, pukovnik Mohamed Sakri, novinarima je rekao da su dve crne kutije "u dobrom stanju".

Kako prenosi AFP, proruski separatisti su najavili prekid vatre u radijusu od 10 kilometara oko mesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbedan pristup.

Malezija zadržava crne kutije do formiranja tima

Vlada u Kuala Lumpuru je danas saopštila da će zadržati crne kutije putničkog aviona "Malezija elrlajnsa" oborenog u istočnoj Ukrajini, sve dok se ne formira medjunarodni tim istražitelja.

"Malezijski tim je preuzeo brigu o 'crnim kutijama' koje su izgleda u dobrom stanju. One će tu biti sve dok se ne ozvaniči medjunarodni tim istražitelja", navodi se u saopštenju premijera Malezije Nadžiba Razaka.

Vlada u Kuala Lumpuru napominje da će medjunarodnom istražnom timu, čim bude formiran, predati "crne kutije" na dalju analizu.
Foto: Beta/AP
Podsetimo, malezijski avion sa 298 ljudi, među kojima je bilo 80 dece, pao je u četvrtak na područje Donjecke oblasti, gde se vode borbe proruskih aktivista i ukrajinske vojske. Obe strane, pobunjenici i zvanični Kijev, optužuju jedni druge za rušenje ovog putničkog aviona, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Juče se oglasila i Moskva, koja je do sada negirala sve optužbe iz Kijeva o svojoj uešanosti u ovaj slučaj. Naime, Vojska Rusije je saopštila da se ukrajinski lovac SU-25 nalazio u blizini "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" neposredno pre pada letelice.

Diplomatski napori da se izdejstvuje primirje u Gazi pojačani su sastankom u Kairu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i državnog sekretara SAD Džona Kerija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: