Subotić oslobođen optužbi za šverc

Stanko Subotić i još 13 osoba oslobođeni su optužbi za šverc cigareta devedesetih godina pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.07.2014.

14:26

Default images

Ponovljeno suđenje izlaganjem završnih reči završeno je 4. jula, a ovo će biti druga prvostepena presuda za Subotića, pošto je prvu, kojom je bio osuđen na šest godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na ovu presudu Subotić i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Subotić se predao mesec dana nakon početka ponovoljenog suđenja, pošto je prethodno ukinuta poternica za njim i izrečena mera pritvora zamenjena uplatom jemstva od 538.000 evra.

Subotić je bio optužen da je bio na čelu grupe koja je tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije švercovala cigarete u Srbiju i prodavali ih pravnim i fizičkim licima.

Po optužnici, ta grupa je na štetu državnog budžeta stekla dobit od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Tužilac je na kraju suđenja za šverc cigareta zatražio kaznu od osam godina zatvora i oduzimanje 50 miliona maraka i 6 miliona dolara od Stanka Subotića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči zatražilo i zatvorske kazne od pet godina za Mihalja Kertesa, šest godina za Stevana Banovića, pet za Nikolu Miloševića, a za ostale optužene od dve do dve i po godine zatvora.

"Farsu iskonstruisali kabineti Koštunice i Tadića"

"Ova farsa je bila iskonstruisana od političara, prvenstveno od kabineta (Vojislava) Koštunice, pa do (Borisa) Tadića, sa ciljem da se stravičnom medijskom kampanjom prikrije namera da budem reketiran i da mi se otme imovina", istakao je Subotić.

On je dodao da je dokazano da nije imao nikakve veze s krivičnim delom koje mu se stavlja na teret i da je više godina sa svojim braniocima na to ukazivao.

"Ovo je bila kompilacija falsifikovanih i fotokopiranih dokumenata i lažnih svedoka koji su bili nagovoreni, ne znam iz kojih razloga, da lažno svedoče. To najbolje zna tužilac", rekao je Subotić.

Na pitanje novinara da li će nastaviti da posluje u Srbiji, Subotić je rekao da će "videti prvo da se odmori", nakon čega će sa svojim pravnicima da vidi ko je odgovoran za sve što mu se dogodilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: