Četvrtak, 17.07.2014.

08:58

SAD: Rusija veoma rizikuje

SAD i dalje smatraju da Rusija "veoma rizikuje" da joj zemlje Zapada uvedu dodatne sankcije ukoliko ne promeni politiku prema Ukrajini, izjavio Džoš Ernest.

Izvor: Tanjug

Default images

Pres sekretar Bele kuće Džoš je ovo izjavio neposredno pre nego što su agencije javile da je američki spisak sankcija danas proširen imenima novih funkcionera i vodećih ruskih kompanija i banaka.

Predstavnik administracije američkog predsednika izrazio je zabrinutost zbog toga što "Rusija nije preduzela aktivnosti" potrebne za rešavanje ukrajinske krize, što "za Moskvu stvara rizik da se podvrgne još većoj medjunarodnoj izolaciji i suoči se sa još većim ekonomskim posledicama" takve politike, preneo je Itar-tas s.

SAD su i dalje uverene da Rusija treba da pojača kontrolu granice i da ne dopušta da do ustanika u Donjeckoj i Luganskoj oblasti stiže oružje i municija, da podrži posmatračku misiju OEBS i rad Kontakt grupe OEBS i da "iskoristi uticaj" na istoku Ukrajine kako bi pomogla prekidu vojnih dejstava, rekao je on.

Ernest je rekao da su SAD spremne da preduzmu dalje poteze kako bi se pojačao pritisak na Rusiju.

Potom su agencije javile da je ministarstvo finansija SAD saopštilo da su znatno proširene sankcije Rusiji zbog Ukrajine, obuhvatajući mere usmerene na rusku namensku industriju, energetske kompanije i finansijske institucije.

Tako su se na "crnoj listi" našle korporacija "Almaz-Antej" i koncern "Kalašnjikov", "Ižmaš", "Bazalt", "Uralvagonzavod", kompanije "Novatek", "Rosnjeft", "Vnješekonombank" (VEB) i "Gazprombank", "Feodosijska naftna kompanija", koncern radioelektronske tehnologije KRET, kompanija "Sazvezdje", prenele su ruske agencije.

Itar-tas s prenosi izjavu predstavnika američke administracije da SAD nisu blokirale aktivu "Gazprombanke" i "Vnješekonombanke", već da su ograničile njihov pristup američkom tržištu, što se odnosi i na "Rosnjeft" i "Novatek".

Na listi su i samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR), potpredsednik Dume Sergej Neverov, pomoćnik ruskog predsednika Igor Šegoljev i federalni ministar za Krim Oleg Saveljev, general-pukovnik Federalne službe bezbednosti Sergej Beseda, premijer DNR Aleksandar Borodaj, navodi ruska državna agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

16 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: