Uhapšeni zbog ubistva Palestinca

Izraelska policija uhapsila je šest osoba u vezi sa ubistvom mladog Palestinca, a, po jednom zvaničnom izvoru, radi se o "jevrejskim ekstremistima".

Izvor: B92

Nedelja, 06.07.2014.

15:25

Default images

"Osobe uhapšene u vezi sa tim slučajem, izgleda pripadaju jednoj ekstremističkoj jevrejskoj grupi", rekao je taj zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

Šesnaestogodišnji Palestinac Mohamed Abu Hdair otet je u Istočnom Jerusalimu u noći od utorka na sredu. Njegovo izgorelo telo nađeno je u sredu, a prvi nalazi obdukcije ukazuju na to da je spaljen živ.

Njegova smrt usledila je posle otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali.

Ubistvo Palestinca podstaklo je višednevne proteste u arapskim oblastima Jerusalima i severnog Izraela, tokom kojih je bilo sukoba između demonstranata i policije.

Izraelska Policija je danas prvi put naznačila da bi ubistvo Palestinca moglo biti iz političkih razloga.

Portparol policije rekla je agenciji Frans pres da se sumnja da su "nacionalistički motivi" iza ubistva palestinskog tinejdžera.

Obdukciju Palestinca izvršili su izraelski lekari, uz prisustvo direktora palestinskog instituta za sudsku medicinu. Zvanačni nalazi obdukcije još nisu objavljeni.

Palestinski zvaničnici i mediji optužili su jevrejske ekstremiste da su oteli i ubili dečaka kao odmazdu za ubistvo trojice izraelskih srednjoškolaca na jugu Zapadne Obale čija tela su nađena prošle nedelje. Izraelci su za ta tri ubistva optužili islamistički pokret Hamas.

Palestinski ekstremisti u Gazi su potom pojačali raketne napade na jug Izraela, na šta su Izraelci uzvratili vazdušnim napadima na Pojas Gaze. Danas je iz Gaze ispaljeno još devet raketa na Izrael, javila je izraelska vojska koja je noćas izvela vazdušne napade na 10 lokacija u Gazi.

Danas je Tarik Abu Hdeir, 15-ogodišnji Amerikanac palestinskog porekla koji je povređen u sukobima sa izraelskom policijom tokom demonstracija osuđen na devet dana kućnog pritvora.

Njegovi roditelji optužili su izraelsku policiju da ga je pretukla u četvrtak tokom sukoba sa demonstrantima koji su protestovali zbog ubistva mladog Palestinca. Amerikanac i ubijeni Palestinac su rođaci i imaju isto prezime.

Amaterski video snimci pokazuju kako policija bije mladića, koga je otac prepoznao po odeći. Američki Stejt department je izrazilo duboku zabrinutost zbog izveštaja o tome da je američki državljanin pretučen i zatražio istragu koju je izraelsko ministarstvo pravde odmah pokrenulo.

Peres: Osumnjičenim jevrejskim ubicama će se sudit

Predsednik Izraela Šimon Peres najavio je danas da će Izrael ići do kraja u istrazi ubistva palestinskog tinjedžera Muhameda Abu Kdaira, za koga Palestinci tvrde da je žrtva osvete.

Peres je to izjavio nakon što je nezvanično objavljeno da je izraelska policija danas uhapsila šestoro osumnjičenih za ubistvo Abu Kdaira i da se radi o jevrejskim ekstremistima.

"Ako Jevreji postaju ubice, sudićemo im se kao svakom ubici," rekao je Peres stranim novinarima, dodavši: "Ko god da je ubijen za nas je ubijen, za nas je to žrtva."

Izraelska policija sada sumnja da je motiv ubistva šesnaestogodišnjeg Abu Kdaira nacionalistički. Njegovo telo je pronadjeno spaljeno u jerusalimskoj šumi u sredu, nekoliko sati nakon što je otet u istočnom Jerusalimu. Policija je ispitivala razne motive za ubistvo, uključujući kriminalne i personalne ali je jedan anomni zvaničnik rekao je Asošijeted presu da novi dokazi ukazuju da su ubice jevrejski ekstremisti.

Palestinci su od početka smatrali da se radi o osveti za ubistvo trojice izraelskih tinejdžera koji su oteti na Zapadnoj obali 12. juna. Tela su pronadjena su u pondeljak prošle nedelje, a Abu Kdair je ubijen samo nekoliko sati nakon njihove sahrane.

U istočnom Jerusalimu Abu Kdairova majka Suha je pozdravila vesti o hapšenju ali je istakla da ima malo poverenja u izraelski pravosudni sistem.

"Nema mira u mom srcu. Čak i ako su uhvatili one za koje kažu da su ubili mog sina. Oni će ih samo ispitivati i pustiti. U čemu je poenta?," rekla je ona, istakavši da je potrebno izraelske ubice tretirati onako kako se izraelske vlasti odnose prema Palestincima, precizirajući da je potrebno da se sruše njihove kuće.

Porodica Abu Kdaira nije primila, prema pisanju izraelskih medija, nikakvo zvanično obaveštenje od policije o hapšenju, uprkos obećanju da će biti prva koja će za to saznati.Stric ubijenog mladica Sair Abu Kdair izjavio je da je policija možda iznenadjena zbog identiteta osumnjičenih, ali da porodica nije.

"Mi znamo šta se desilo. Sada želim da izraelska javnost sazna i da vidi šta se desilo Muhamedu. Na ubice su uticali svi oni koji su pozivali na osvetu," rekao je stric žrtve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: