SAD: Iraku pomoć iz Sirije

Sirijski pobunjenici mogli bi da pomognu u suzbijanju ofanzive džihadista u Iraku, ocenio je američki državni sekretar Džon Keri.

Izvor: B92

Petak, 27.06.2014.

18:35

Default images

Istovremeno, Vašington je objavio plan da pomogne sirijskoj opoziciji tako što će uložiti 500 miliona dolara u obuku i oružje za nju.

Keri, koji je upravo doputovao u luku Džeda na Crvenom moru, sastao se sa saudijskim kraljem Abdulahom, dan pošto je održao hitne razgovore u Parizu sa šefovima diplomatija Saudijske Arabije, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata o širenju krize u Iraku i Siriji.

Kralj Abdulah se već dugo zalaže za veću vojnu podršku SAD sirijskim pobunjenicima, koje Saudijska Arabija podržava.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Barak Obama zatražio od Kongresa da odobri 500 miliona dolara za obuku i opremanje umerenih sirijskih pobunjenika koji se bore za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Keri je ocenio da "umerena opozicija u Siriji... može da bude veoma važan igrač u borbi protiv prisustva ISIL-a (Islamska država Iraka i Levanta), ne samo u Siriji već i u Iraku", preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: