Mesić: Ne porediti UKR sa SFRJ

Jedino rešenje za krizu leži na Ukrajini i Rusiji koje moraju razgovarati i koje same sebi najbolje mogu pomoći, izjavio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić

Izvor: B92

Subota, 07.06.2014.

20:45

Default images

Mesić je to izjavio u Kijevu, gde je prisustvovao inauguraciji novog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Mesić je rekao agenciji Hina da se ukrajinska kriza ne može uporediti s događajima u Jugoslaviji 90-ih godina i odbacio svako spekulisanje lokalnih medija da bi on mogao biti posrednik u pregovorima Moskve i Kijeva.

"Jedino rešenje ovog spora je na Ukrajini i na Rusiji, one moraju sesti za sto i izneti svoje argumente. Te dve zemlje najbolje se poznaju jer su dugo živele u istoj državnoj zajednici, poznaju probleme jedne i druge strane i nema nijednog razloga da bilo ko njima pomaže...", smatra Mesić.

Porošenko je u današnjem govoru rekao da je spreman za decentralizaciju zemlje, ali ne i za federalizaciju, i već ta poruka, siguran je Mesić, je poruka za razgovore.

Kazao je, takođe, i da se "klima stabilizovala" i da to znači da Ukrajina dobija bolju poziciju za pregovore.

"Porošenko je poslao ohrabrujuće poruke, rekavši da je otvoren za pregovore, da želi jedinstvo Ukrajine i približavanje Evropskoj uniji", rekao je Mesić.

Višemesečna kriza u Ukrajini počela je otkazivanjem potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom, na šta su usledili u Kijevu masovni protesti i rušenje proruskog predsednika Viktora Janukoviča, zatim ruska aneksija Krima i pobuna proruskih snaga na istoku Ukrajine koje prete otcepljenjem i pripajanjem Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: