Vujanović: Bićemo pouzdan član NATO

Evroatlantska budućnost Crne Gore doprinosi stabilnosti i razvoju regiona, poručio je crnogorski predsednik Filip Vujanović.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.05.2014.

15:17

Default images

Država je odgovoran partner u integracijama i biće pouzdan član NATO saveza, rekao je Vujanović otvarajući u Budvi godišnju konferenciju Atlantskog saveza Crne Gore.

Vujanović kaže da NATO mora biti odgovor na zahtev za bezbednu budućnost Crne Gore, njen ekonomski i opšti društveni razvoj i dodaje da dugoročna stabilnost počiva na medjunarodnim mehanizmima, a ne samo na dobrim željama.

"Evroatlantski bezbednosni sistem u predvidivoj budućnosti je jedini na koji se Crna Gora može da osloni, ne samo zbog toga što je ona geo-politički pozicionirana duboko unutar NATO prostora, već i sa zahtevom za stabilnost koja je uslov kvaliteta života i prosperiteta svakog društva", poručio je Vujanović.

Predsednik države naglašava da NATO nije samo politička i bezbednosna integracija, već savez koji afirmiše celovit sistem vrednosti i standarda stabilnog društva, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Vujanović je naglasio i da lider evroatlantskih integracija u regionu, Crna Gora, odgovorno promoviše politiku dobrosusedstva i saradnje u regionu.

Podrška predstavničkog doma Kongresa SAD učvršćuje ga, kaže crnogorski predsednik, u uverenju da će dostignuća Crne Gore u implementaciji evro-atlantskih standarda biti osnov za pozitivan Izveštaj o napretku i odluku Ministarskog saveta da Crna Gora na Samitu u Velsu dobije poziv za članstvo u Alijansi.

“Crna Gora ispunila sve uslove“

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je u Budvi da je Crna Gora, prema oceni Hrvatske, ispunila potrebne uslove i spremna je za članstvo u NATO savezu.

Ministarka je navela da je, zajedno s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i ministrima spoljnih poslova i obrane Slovenije, Karlom Erjavecom i Romanom Jakičem, napisala pismo državama članicama i glavnom sekretarijatu Alijanse u kojem izražavaju jedinstveni stav da je Crna Gora ispunila uslove i da bi trebala da dobije pozivnicu na septembarskom Samitu u Velsu.

Kako je objasnila, postoji još jedan period od moguće dve godine između dobijanja pozivnice i stvarnog ulaska u NATO, u kojem Crna Gora ima dovoljno vremena da "završi još neke poslove", prenela je Hina.

"Hrvatsku svakako zanima ispunjavanje uslova, jer je to pitanje naše bezbednosti, ali je zainteresovana i za to da kada se ispune uslovi Crna Gora zaista i dobije pozivnicu i postane članica", rekla je Pusić koja je učestvovala na forumu "NATO u 21. veku: nove pretnje i nova poprišta" u organizaciji vlade Crne Gore, NATO-a i americke ambasade u Podgorici.

Posebno je istakla da je članstvo Crne Gore neobično važno za bezbednost celog regiona.

"Na današnjem panelu učestvovali smo braneći upravo te pozicije, s tezom da je situacija oko proširenja (NATO-a) nakon destabilizacije Ukrajine bitno izmenjena i da je to načelno jedna tema, a stanje u našem regionu specifična trenutna tema na koju se može dati momentalni odgovor", zaključila Pusić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: