NATO i EU će pomoći BiH

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen najavio je pomoć Alijanse BiH u suočavanju s posledicama katastrofalnih poplava koje su pogodile tu zemlju.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

15:32

Default images

On je najavio da će NATO u bliskim kontaktima s EU razmatrati mogućnost pružanja dalje pomoći.

"Mnogi saveznici i partneri već odgovaraju na ovu krizu, šalju helikoptere i timove za hitne reakcije", kazao je Rasmusen posle sastanka s članovima Predsedništva BiH, i izrazio saučešće porodicama stradalih.

Poseta generalnog sekretara NATO-a Sarajevu bila je ranije planirana kao oproštajna, jer on ove godine napušta tu dužnost, pa je trebalo da bude posvećena naporima koje BiH treba da uloži da bi nastavila približavanje Savezu.

Međutim, katastrofalne poplave su izbile u prvi plan.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je da je ova prirodna katastrofa dominirala razgovorima, da je Rasmusena obavestio o potrebama u suočavanju s posledicama poplava, kao i da je "NATO već sada snažno uključen".

Kako je kazao, sada je najvažnije sprečiti izbijanje epidemija.

Kada je u pitanju deo razgovora posvećen približavanju BiH Alijansi, Izetbegović je naveo da "danas nije bilo ništa novo", već je izražena nada da će posle oktobarskih izbora to pitanje biti ipak rešeno.

BiH, naime, još nije rešila pitanja uknjižbe vojnih objekata na Ministarstvo odbrane BiH, što je preduslov da bi postala članica programa "Partnerstvo za mir".

Na pitanje da li NATO može da pomogne u rešavanju problema prouzrokovanih pomeranjem minskih polja usled poplava, Rasmusen je odgovorio da Alijansa može da ponudi pomoć stručnjaka i, ako zahtev za pomoć stigne, na njega će stići i odgovor.

Posle posete BiH, Rasmusen će otputovati u Crnu Goru gde će, kako je najavljeno, sutra razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: