U pomoć došli timovi iz 17 zemalja

Za pomoć Srbiji u spasavanju ugroženih iz poplavljenih područja odazvali su se timovi iz 17 zemalja.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

23:49

Default images

U Srbiji su trenutno spasilački timovi sa pumpama velikog kapaciteta ili sa čamcima iz Rusije, Bugarske, Slovenije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Makedonije, Crne Gore..., izjavio je večeras Tanjugu zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Ivan Baras.

Iz Rusije su, posle velike pomoći 76 spasilaca iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije, koji u Obrenovcu već tri dana, bez prestanka, rade na evakuaciji ugroženih, na niški i beogradski aerodrom jutros sletela još dva aviona sa humanitarnom pomoći i tehničkom opremom, a za sutra je najavljen još jedan avion sa humanitarnom pomoći.

Srbiji su danas pritekli u pomoć i helikopteri iz Nemačke, Švajcarske, Belorusije, Makedonije i jedan iz kontigenta Euleksa, naveo je Baras.

On je podsetio da je od juče na terenu i sedam helikoptera iz Slovenije i Mađarske, koji rade uz koordinaciju Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Za večeras je najavljeno da beogradski aerodrom stiže još jedan avion sa prvim kontigentom humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija, rekao je Baras.

On je napomenuo da je UN danas osnovao koordinacioni tim pri Sektoru za vanredne situacije, koji sa nadležnima iz Srbije koordiniraju svu pristiglu pomoć i pomažu lolaknim vlastima u otklanjanju posledica poplava.

Iz Belorusije su, osim helikoptera, stigli i timovi spasilaca sa čamcima, koji će od sutra početi da pomažu ugroženim, dodao je Baras i najavio da timovi iz Francuske treba da stignu oko ponoći u Beograd i sutra ujutru će se takođe priključiti ostalim spasilačkim timovima iz 17 zemalja, koji su već na terenu.

Baras je kazao da velike količine ostale humanitarne pomoći-hrane, vode, ćebadi, pristižu u Srbiju i raspodelu te pomoći koordinira Crveni krst.

Ta pomoć, prema njegovim rečima, pristiže iz okolnih evropskih zemalja, a novčana pomoć pristigla je i iz udaljenih zemalja sveta, kao što su Japan, SAD i Izrael.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: