Merkelova "svima očitala lekciju"

Angela Merkel izjavila da se ukrajinska kriza ne može rešiti vojnim putem i pripretila Rusiji novim sankcijama, ako se ne angažuje na stabilizaciji stanja.

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

10:47

Default images

U intervjuu za regionalni dnevnik "Vestfalenpost" iz Severne Rajne Vestfalije nemačka kancelarka se založila za diplomatsko rešenje ukrajinske krize, čime je, kako prenose mediji, "očitala lekciju" svima koji imaju vojna razmišljanja.

Merkelova je naglasila da svi predstavnici regiona i ukrajinsko društvo, koji se izjašnjavaju protiv nasilja, moraju biti uključeni u nacionalni dijalog i da ona sama lično "u toj teškoj fazi" može uvek iznova razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Merkelova je, istovremeno, pripretila novim, još jačim sankcijama Moskvi, ukoliko se "Rusija ne angažuje za nužnu stabilizaciju situacije" i rekla da za to mora i privreda imati razumevanje.

U međuvremenu je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, po treći put od izbijanja krize, doputovao u Ukrajinu kako bi pomogao uspostavljanju dijaloga izmedu vlade u Kijevu i separatista, posle referenduma i proglašenja nezavisnosti istočnih regiona Donjeck i Lugansk.

Štajnmajer se na kijevskom aerodromu sastao sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, pre nego što je produžio za Odesu, luku na Crnom moru koja je bila poprište sukoba između ukrajinskih snaga i pobunjenika, preneo je Rojters.

Ocenivši da je situacija u nekim delovima Ukrajine i dalje opasna, on je naglasio da su predstojeći predsednički izbori u toj zemlji od ključnog značaja i izrazio nadu da će odziv biti veliki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: