Vučić: Volimo RS, ali poštujemo BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da njegova poseta Sarajevu nije nikakav otklon od Banjaluke i Republike Srpske.

Izvor: Beta, RTS

Utorak, 13.05.2014.

19:57

Default images

Vučić je u izjavi za RTS poručio da sledi vreme novog poverenja i neuporedivo bolje saradnje između Srbije i BiH.

"Nema nikakvog otklona od Banjaluke. Poštujemo i volimo Republiku Srpsku, ali poštujemo integritet BiH. Niko ne može da uništi Republiku Srpsku, ali poštujemo integritet BiH i smatramo da treba da postoji i da sa njom sarađujemo i uspostavljamo poverenje", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da sledi vreme novog poverenja između Srbije i BiH i neuporedivo bolje saradnje.

On je prethodno za Tanjug izjavio da je veoma zadovoljan rezultatima današnje posete Sarajevu, kao i da očekuje dalji rast spoljnotrgovinske razmene Srbije i BiH.

Vučić je podvukao da je bilo mnogo manje političkih deklaracija nego u nekim ranijim susretima, a mnogo više konkretnog.

Sumirajući posetu Sarajevu i razgovore koje je imao, rekao da očekuje da i dalje raste spoljnotrgovinska razmena, da raste izvoz Srbije u BiH kao i iz BiH u Srbiju i da od toga imaju koristi građani obe zemlje.

Premijer Srbije je naveo da je razgovarao i sa predstavnicima biznisa, verskih zajednica...

On je dodao da uvek ima problema, ali da je pozitivno to da saradnja i trgovinska razmena između Srbije i BiH stalno raste i da očekuje da već sledeće godine Srbija bude prvi partner BiH, a BiH Srbiji treći partner odmah uz Nemačku, Rusku Federaciju i Italiju.

Vučić je ukazao da se danas u Srbiji ne mogu pronaći novine koje će loše da govore o bošnjačkim poltičarima i o BiH i da je to vreme u Srbiji prošlo istovremeno se zahvalivši svim ljudima u BiH koji su shvatili, razumeli da je budućnost BiH u saradnji sa komšijama.

"Zadovoljan sam što smo mi to razumeli i što ćemo zajednički da stvaramo zdravije i bolje odnose, što svi razumeju da Srbi i Bošnjaci i Hrvati moraju da žive u miru i da zajednički moraju sve probleme da rešavaju", rekao je Vučić Tanjugu.

Veća poslovna saradnja dve zemlje

Vučić je za RTS rekao i da bi Vlada Srbija htela da vidi više biznismena iz BiH u Srbiji i istovremeno veće prisustvo Srbije u BiH.

"Konkretno smo zahtevali da možemo da učestvujemo po njihovom Zakonu o javnim nabavkama u prodaji naših sirovina i materijala u Kreka Banovići i da možemo da prodajemo naše vatrostalne materijale železarama u BiH", rekao je Vučić.

Dodao je da je zamolio da BiH ne donosi, po oceni Srbije, diskriminatorski zakon za proizvođače vina i piva, koji bi dramatično oštetio srpsku privredu, proizvođače i radnike.

Najavio je da će krajem juna i početkom jula biti održani sastanci sa predstavnicima država regiona pod okriljem EU.

"Tu ćemo razgovarati o zajedničkim projektima i dobijanju novca od EU. Koliko ćemo biti uspešni da zajednički to uradimo i ostvarimo korist za Srbe i građane Srbije, ali i za Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u BiH, to je na nama i na tome koliko ćemo biti uspešni u tome da razmišljamo o budućnosti a ne da besmisleno trošimo vreme na prošlost oko koje ćemo se možda nekada dogovoriti, a možda nikada", rekao je Vučić.

Vučić je tokom posete Sarajevu razgovarao sa državnim vrhom BiH, obišao Baš-čaršiju i posetio pravoslavnu, katoličku crkvu i džamiju. Posetio je Savet za regionalnu saradnju, gde je razgovarao sa Goranom Svilanovićem, koji je na njegovom čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: