Donjeck "odbio" Putina

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika održaće referendum o nezavisnosti po planu u nedelju 11. maja, bez obzira na apel ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2014.

11:57

Default images

Referendum će u nedelju održati i predstavnici lokalnih vlasti u Lugansku i Slavjansku.

EU je saopštila da odluka o sprovođenju referenduma o nezavisnosti u istočnoj Ukrajini, koji "nema legitimitet", može samo "pogošati" situaciju.

"Takav referendum ne bi mogao imati demokratski legitimitet i samo bi još više pogoršao situaciju. Mi snažno insistiramo na tome da referendum ne treba da bude održan", navela je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ona je rekla da Putinove izjave "predstavljaju etapu koja može da pomogne smirivanju" situacije, ali da je potrebno da se vidi da li će se preći s reči na dela.

Nešto ranije, ukrajinske vlasti su objavile da će nastaviti vojne operacije na istoku zemlje, čak i ukoliko proruske snage odluče da odlože referendume, na šta je juče pozvao Kremlj.
Beta-AP
"Antiteroristička operacija će nastaviti istom snagom, uprkos prisustvu terorista i pobunjenika u regiji Donjecka", rekao je šef ukrajinske Službe bezbednosti Andrej Parubij.

Istovremeno, vlasti u Kijevu su navele da su spremne na razgovor s političkim partijama i regionalnim zvaničnicima u istočnim regionima, ali ne s "teroristima". Na drugoj strani, i predstavnici samoproglašene republike u Donjecku su pozvali na dijalog.

Međutim, jasno je da dve strane nisu spremne da sednu za sto jedna naspram druge.

Dok iz Kijeva kažu da "je nezamisliv razgovor sa teroristima", u Donjecku kažu da "Kijev samo obmanjuje i da su njihove potpisi i reči bezvredni".

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je u sredu na razgovore između ukrajinske prozapadne vlasti i separatista na istoku Ukrajine, korak koji je Kijev protumačio kao dokaz da međunarodni pritisak na Moskvu funkcioniše.

Putin je, takođe, pozvao aktiviste da odlože referendum o nezavisnosti sazvan za 11. maj i saopštio je da je povukao ruske vojnike sa granice sa Ukrajinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: