"Verskom nasilju nema mesta u SAD"

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je danas da verskom nasilju nema mesta u američkom društvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

21:20

Default images

Ova izjava usledila je pošto je jedan dugogodišnji pripadnik rasističke organizacije, dan ranije, ubio troje ljudi u jevrejskom centru i staračkom domu.

"Kao Amerikanci, moram da budemo ujedinjeni protiv ove vrste nasilja kojoj nema mesto u našem društvu. Moramo da se približavamo preko vere u borbi protiv neznanja i netolerancije, uključujući antisemitizam koji bi mogao da dovede do mržnje i nasilja", istakao je Obama na uskršnjem molitvenom doručku.

Obama je ocenio da je jučerašnja pucnjava u Kanzasu bila posebno tragična, pošto je usledila dok su se Jevreji spremali da proslave Pashu, a hrišćani da obeleže Cveti, i naveo da će vlada SAD pružiti svu neophodnu pomoć pogođenim verskim zajednica i da sinagogama i drugim verskim objektima obezbede mere zaštite.

"Niko ne bi trebalo da brine o svojoj bezbednosti na okupljanjima sa svojim dragim vernicima. Niko ne bi trebalo da strahuju za svoju bezbednost kada ode na molitvu", rekao je Obama u Beloj kući povodom pucnjave u Kanzasu, prenela je agencija AFP.

Tri osobe su ubijene juče iz vatrenog oružja u predgrađu Kanzas sitija, a policija je danas uhapsila muškarca za kojeg sumnja da je u dva odvojena napada, u razmaku od nekoliko minuta, pucao na parkiralištu iza Centra jevrejske zajednice u Kanzas Sitiju, a zatim se odvezao nekoliko stotina metara do Jevrejskog doma za stare "Vilidž Šalom", gde je ubio jednu ženu.

AP navodi da je osumjičeni 73-godišnji Frejžer Glen Kros najveći deo svog života bio član Kju Kluks Klana i osnivač jednog ogranka, a tokom osamdesetih godina bio jedan od naistaknutijih članova te rasističke organizacije sve dok ga Klan nije tužio za upravljanje ilegalnom paramilitarnom organizacijom i korišćenje taktike zastrašivanja crnaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: