“Moja misija da studenti ostanu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da unapređenje uslova obrazovanja mora da postane prvorazredni nacionalni interes i stalna briga države i društva.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2014.

20:28

Default images

Nikolić je svečanoj akademiji povodom Dana studenata 4. aprila, rekao da bi smatrao da je ispunio svoju političku misiju kada bi svi studenti ostali u Srbiji i svojim sposobnostima pomogli da se obnovi država koja "nije bila u milosti istorije", a njenom namučenom narodu omogućili bolji i srećniji život.

Podsećajući na misao Alberta Anštajna da student "mora da usvoji misao za lepo i moralno dobro", Nikolić je poručio da osim znanja oni moraju da poseduju i moralne vrednosti.

"Taj spoj će imati blagotvorno dejstvo, kako na pojedince, tako i na čitavu zajednicu. Jer ono što je trajno održavalo jednu zajednicu nije dužnost koja proizlazi iz zakonskog naređenja već duznosti koja izlazi iz ljubavi, odanosti, moralne solidarnosti i balansa između tehničkog i etičkog", rekao je Nikolić.

Govoreći o sloganu proslave "Evropa u indeksu, Srbija u srcu", Nikolić je rekao da je došlo vreme da se razmisli bez tabu tema o rezultatu bolonjskog procesa u Srbiji i da se onda rezultati takve analize saopšte "pošteno i jednostovno".

"Uz to da dođemo do odgovora na pitanje o socijalnom položaju studenata, opštem stanju u visokom školstvu, kvalitetu nastave i ispita na državnim, ali naročito na privatnim fakultetima i njihovim brojnim odeljenjima", naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, neprekidni posao svake odgvorne države je stalno unapređivanje sistema obrazovanja, naročito visokoškolskog, kvaliteta nastave, ali i provere stečenih znanja državnih i privatnih univerziteta, ali i odnos tržišta rada i obrazovnih profila.

Posao države, dodao je, i usaglašavanje nacionalnog sa evrospkim i svetskim programima.

Predsednik Srbije podsetio je i na obeležavanje 100-godišnjice Prvog svetskog rata i rekao da "Srbiji opet treba 1.300 kaplara, 130.000 da žive za Srbiju, da uče i stvaraju za Srbiju, da ljubav prema otadžbini pokažu svojim rezultatima uspesima i dostignućima".

Nikolić se osvrnuo i na to što se Univerzitet u Beogradu našao na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih na svetu istakavši da je biti na toj listi mera ugleda i napretka jedne zemlje, ukazujući da to još nisu dostigli univerziteti u regionu, ali ni mnogo starije evrospke škole.

"Održati se među najboljima i napredovati je jasna poruka svetu da i Srbija napreduje", kazao je Nikolić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović izjavio je da se bolja vremena ne smeju čekati već da se uslovi stvaraju da se na njima radi kao i da su studenti ti koji će to uraditi.

"Niko ne zna bolje od vas samih šta je za vas dobro. Borite se, svima dajte do znanja da je obrazovanje najbolja investicija jednog društvsa i države i da se obrazovanje i znanje osnova slobodnomislećeg čoveka i njegova prava snaga", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, visoko obrazovanje u Srbiji mora da bude uvaženo, cenjeno i poštovano, što, kako je istakao, po svojim rezultatima i kvalitetu u potpunosti zaslužuje.

"To podrazumeva značajno veće društveno ulaganje, jer samo obrazovana Srbija može biti ravnopravan partner u zajednici evropskih naroda", rekao je Jovanović i dodao da je obrazovanje sigurna kapija za budućnost.

Ministar je ocenio da su u prethodnom periodu nemaština i nerazumevanje učinili "da odliv srpske pameti uspori naš razvoj i omete brži i izvesniji ebropski put".

Prisutnima se obratio i predsednik studentske konfereracije univerziteta Srbije Danilo Jeremić, koji je rekao da će u narednom periodu biti teško i poručio svojim kolegama da budu hrabri i nepokolebljivi jer, kako je dodao, nisu prva generacija mladih koja se bori za svoj život.

"Vi koji ste danas ovde, vi niste odustali. Stalo vam je... kako smo krenuli da se osipami i odlazimo ne bi me čudilo da od naše Srbije ostane tek jedan polis, toliko mali da se može viknuti sa jednog kraja i uzvik čuje na drugom", kazao je Jeremić.

Slogan ovogodišnje proslave "Evropa u indeksu, Srbija u srcu", ima za cilj da predstavi studiranje, kako u Srbiji, tako i u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: