Spreman novi pravilnik za lekove

Republički fond za zdravstveno osiguranje dostavio je Ministarstvu zdravlja na usvajanje novi Pravilnik o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

14:02

Default images

Pravilnik je izrađen po ugledu na svetsku praksu, od koga se očekuje da uvede red kada su u pitanju cene i dostupnost lekova koji se izdaju na recept.

"RFZO će biti otvoren pod jednakim uslovima prema svim učesnicima na tržištu lekova", navedeno je u saopštenju, uz najavu da će to "rezultirati većom konkurencijom, nižim cenama i značajnim uštedama".

Ostvarene uštede na listama lekova A, A1 i B će, preusmeravanjem sredstava, omogućiti građanima lečenje novim savremenim terapijama, odnosno inovativnim lekovima.

Podsećajući da se u Srbiji po glavi stanovnika za lekove izdvaja najmanje u Evropi, svega 60 evra, u Fondu su ocenili da će predloženi pravilnik omogućiti da građani za istu sumu novca dobiju kvalitetnije lečenje, uz očuvanje finansijske održivosti sistema.

Još jedna važna dobit za građane biće i umanjenje novčanog izdvajanja građana za lekove na listi A1. U pitanju je lista na kojoj pojedini lekovi zbog svoje cene zahtevaju visoko novčano učešće građana prilikom podizanja propisanog leka na recept.

Ovo učešće za pojedine lekove u ovom trenutku iznosi i do 90 odsto maloprodajne cene leka. Novi Pravilnik predviđa da se, zahvaljujući ostvarenim uštedama, cena leka pa samim tim i novčano učešće pacijenta za lekove sa lista A1 bitno umanji, navedeno je u saopštenju RFZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: