EU uvodi sankcije Rusiji

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu odlučili da uvedu sankcije prema Moskvi zbog situacije u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

11:20

Default images

Zapadne sile smatraju, podsetimo, da je Moskva prekršila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, što se potvrđuje pripajanjem Krima Rusiji.

"Poslaćemo jasan znak Rusiji da mora da poštuje međunarodno pravo”, rekla je novinarima jutros visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja predsedava sastanku.

Ona je naglasila da EU neće priznati rezultate “takozvanog referenduma” na Krimu, na kome se juče preko devedeset odsto glasača izjasnilo za pripajanje Rusiji.

Evropske sankcije, koje obuhvataju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine biće, kako je ranije najavljeno, usmerene prema funkcionerima krimskih vlasti koji su učestvovali u raspisivanju referenduma, kao i prema osobama iz najbližeg okruženja ruskog predsednika Vladimira Putina.
Beta-AP
Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg je uoči sastanka najavio da EU ulazi u “novu fazu odgovora” na ukrajinsku krizu i da će na crnoj listi EU biti “ukrajinskih i ruskih imena”. “Rusija dosad nije uradila ništa da smiri situaciju”, rekao je Hejg i upozorio da je EU u slučaju eskalacije spremna i na “šire, dugoročnije mere”.

“Moramo reći našim ruskim prijateljima stop” , izjavio je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, dok je njegov poljski kolega Radoslav Šikorski konstatovao da Rusija nije ostavila EU drugog izbora, osim sankcija.

Lista EU koja će danas biti usvojena bila je prošle nedelje predmet žestokih rasprava kako u Briselu, tako i u prestonicama zemalja članica, koje imaju različite stavove o tome koliko osoba ona treba da obuhvati.

Briselski diplomatski izvori kažu da je spisak, čija je radna verzija sadržala oko 150 imena osoba koje EU vidi kao direktne ili indirektne vinovnike ukrajinske krize, sužena na 15-20 lica, od kojih su većina funkcioneri Krimske autonomne republike, dok su ostali članovi Putinove administracije.

Konačan spisak, o kome moraju da se usaglase svih 28 članica, biće objavljen na kraju današnjeg sastanka.

To, međutim, neće biti konačan odgovor EU Rusiji, jer će se o daljim merama raspravljati ina sastanku šefova država i vlada u Briselu, koji će se održati u u četvrtak.

"EU razmatra kako da smanji zavisnost od ruskih energenata"

Zemlje članice Evropske unije danas su počele razgovore o tome kako da se EU u budućnosti što manje oslanjaju na ruske energente, izjavio je britanski šef diplomatije Vilijam Hejg, nakon sastanka šefova diplomatija EU u Briselu.

"Danas smo počeli da razgovaramo kako da na duži rok u budućnosti smanjimo zavisnost Evrope od ruskih energenata", rekao je Hejg Skaj Njuzu (Sky News), a prenosi Rojters.

Britanski šef diplomatije je najavio da će na spisak osoba - zvaničnika Rusije i Ukrajine, kojima EU uvodi sankcije, biti dodata još neka imena. Do sada je na tom spisku 21 osoba.

Hejg je napomenuo da će obim sankcija zavisti od toga kako će Rusija reagovati na zahtev Krima, koji je nakon referenduma odlučio da se pripoji Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: