Nova teorija: Avion otet

Jedan američki zvaničnik rekao da istražitelji ispituju mogućnost da je neko namerno izazvao nestanak aviona "Malejžan erlajnsa" i da se možda radi o otmici.

Izvor: Beta, AP

Petak, 14.03.2014.

18:20

Default images

Taj zvaničnik koji nije bio ovlašćen da to javno iznese, rekao je da je ključni dokaz za "nečiju umešanost" u nestanak aviona to što je kontakt s uređajem tog aviona za automatsko emitovanje identiteta letelice - transponderom, prestao tek desetak minuta pre no što bi se, po svemu sudeći, taj uređaj sam isključio.

Taj zvaničnik je rekao da je zato moguće da je taj avion dugo leteo i negde sleteo, a ne da je pao.

Drugi sistem komunikacije tog aviona koji šalje satelitski signal "ping" nastavio je da emituje čak četiri sata pošto je s tim "boingom 777" izgubljena radio-veza tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking. Četvročasovno emitovanje tog signala znači da je avion možda nastavio da leti još satima.

Uz to, malezijski istražitelji su sve sigurniji da se avion okrenuo u sasvim suprotnom smeru posle prekida radio-veze, i da je kurs promenio
neko koje obučen za to, rekao je zvaničnik Vlade, uključen u istragu.

Taj zvaničnik koji takođe nije želeo da mu se ime objavi jer nije ovlašćen da informiše medije, rekao je u Kuala Lumpuru da samo neko obučen može da upravlja "boingom 777" na način kako je taj avion leteo pošto je prošao poslednju potvrđenu tačku na prvobitnom kursu nad Južnim kineskim morem, kada je promenio kurs.

Malezijski zvaničnik je rekao da je "više od 50 odsto" izvesno da je vojni radar pratio skretanje nestalog aviona s prvobitnog kursa.

Sada izgleda sve sigurnije da se avion nije raspao tokom leta, kako se prvobitno pretpostavljalo.

Neki stručnjaci smatraju da je moguće da je jedan od pilota, ili neko treći, ali iskusan letač, oteo avion i možda ga i srušio negde u more.

Verovatnije je da je to pilot, nego otmičar, jer je pilot pre u stanju da isključi svu komunikacionu opremu, rekao je jedan stručnjak i dodao da se već događalo da pilot-samoubica sruši avion.

Taj stručnjak pretpostavlja da bi u tom slučaju pilot usmerio avion nad Indijski okean. Time bi smanjio mogućnost da se ikada iz velike dubine izvadi olupina i dođe do snimača podataka o letu i razgovora u pilotskoj kabini, čime bi samoubica prikrio uzrok nesreće.

U potragu za avionom su uključene desetine letelice iz 12 zemalja koje pretražuju istočni deo Južnog kineskog mora i zapadnu stranu
Malajskog poluostrva, severozapa Andamanskog mora i deo Indijskog okeana, čak 1.600 kilometara od poslednjeg poznatog položaja aviona.

U istrazi pomaže i tim od pet američkih specijalista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: