Kosovo dobija oružane snage

Vlada Kosova usvojila je predlog o osnivanju oružanih snaga Kosova, objavio je ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj. Dačić: To nije deo sporazuma.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.03.2014.

11:17

Default images

Hodžaj je na svom nalogu na Tviteru objavio da je kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila predlog o osnivanju oružanih snaga Kosova. Taj potez, kako je ocenio Hodžaj, otvara put integracije Kosova u NATO.

“Ovo pokazuje da je Kosovo od uvoznika bezbednosti postalo bezbedna zemlja i izvoznik bezbednosti”, napisao je Hodžaj na Tviteru.

Prištinski mediji prenose i da je na današnjoj sednici vlade Kosova odlučeno da se dosadašnje ministarstvo bezbednosnih snaga zove Ministarstvo odbrane.

Prema rečima kosovskog premijera Hašima Tačija, kako prenose mediji, jedan od zadataka oružanih snaga je da odbrane teritorijalni suverenitet Kosova, a u njihovom sastavu biće pet hiljada aktivnih vojnika i tri hiljade u rezervi.

Tači je ocenio da je odluka vlade Kosova u interesu zemalja celog regiona, bez izuzetaka.

"Kao što znate i kao što smo najavili 17. februara, (na šestu godinu poglašenja nezavisnosti Kosova), danas osnivamo Oružane snage Kosova, a Bezbednosne snage Kosova menjaju misiju, zadatke, stukturu i veličinu", rekao je Tači.

Kosovo je opredeljeno da bude partner u izgradnji mira i bezbednosti, regionalne stabilnosti i u tom cilju napravljene su korenite promene, rekao je Tači, navodi se na sajtu kosovskog premijera.

Odluka je u interesu države i njenih građana, bez obzira na etničku, versku i političku orijentaciju, naveo je Tači.

"Ta oduka je dobra za ceo region, za sve zemlje, bez izuzetka", ocenio je Tači i dodao da je formiranje Oružanih snaga i Ministarstva odbrane u interesu evroatlanskih integracija i predstavlja potvrdu posvećenosti Kosova u očuvanju bezbednosti i mira", naveo je Tači.

Dačić: To nije deo sporazuma

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da najavljeno formiranje kosovske vojske nije deo Briselskog sporazuma.

"Oni su to ranije najavljivali, ali mi (Srbija) smo tražili garancije od NATO-a i Kfora da, ukoliko se nekada formira ta vojska, ne sme da dolazi na sever Kosova bez odobrenja Kfora", rekao je Dačić novinarima na Biznis forumu na Kopaoniku.

Premijer je rekao i da se nada da će te garancije dobijene od NATO-a i Kfora biti realizovane u praksi ako bude potrebe.

Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose kaže za B92 da oružane snage Kosova, ako se gledaju standardi, nisu prava vojska, ali da će sada moći da učestvuju u mirovnim operacijama.

“Ono što treba istaći je možda trenutak u kom se ova odluka donosi, to je trenutak pred raspisivanje parlamentarnih izbora na Kosovu, i mislim da je premijer bio motivisan velikim pritiskom koji dolazi od strane partije Samoopredeljenje, od strane veterana Kosova koji vrše ozbiljan pritisak da Kosovo dobije svoju vojsku sa svim prerogativima prave vojske”, kaže on.

Protiv formiranja kosovske vojske su i članice NATO-a koje nisu priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

NATO podržava BSK u sklopu izvorne misije

NATO podržava Kosovske bezbednosne snage "u okviru njihove izvorne misije i mandata, ali ne odlučuje o strukturi, mandatu i misiji tih snaga, jer je to u nadležnosti domaćih kosovskih institucija".

To je danas agenciji Beta u Briselu preneo jedan zvaničnik NATO, koji je time odgovorio na pitanje da li NATO podržava odluku vlasti u Prištini da Kosovske bezbednosne snage (KSB) preobrate u vojsku - "Kosovske oružane snage", imajući u vidu da su visoki zvaničnici NATO dosad stavljali do znanja da iz mandata KSB i rezolucije 1244 SBUN proizlazi da to mogu jedino biti lako naoružane snage prvenstveno za civilnu zaštitu.

Funkcioner u sedištu Atlantskog saveza koji je želeo da ostane anoniman, dodao je da NATO taj prvobitni "izvorni mandat i misiju KSB podržava posredstvom nedavno uspostavljenog NATO savetodavnog i tima za vezu".

Izvor u NATO je zamoljen i da se osvrne na izjavu srpskog premijera Ivice Dačića da su srpske vlasti "tražile garancije od NATO-a i Kfora da, ukoliko se nekada formira ta vojska, ne sme da dolazi na sever Kosova bez odobrenja Kfora", naglasivši da se nada da će te garancije dobijene od NATO-a i Kfora biti realizovane u praksi ako bude potrebe.

Funkcioner u sedištu Atlantskog saveza je uzvratio da su se "kosovske vlasti obavezale da će neku misiju Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova preduzeti samo uz prethodnu saglasnost zapovednika Kfora".

I, kako je dodao, "to je utvrđeno pismom koje je Hašim Tači uputio u aprilu 2013. generalnom sekretaru NATO (Andersu Fogu Rasmusenu), a taj dogovor je na snazi".

Tači je u današnjem saopštenju o pretvaranju KSB u kosovsku vojsku rekao da će KSB-u "shodno tome biti promenjena misija, zadaci, sastav i veličina".

Srpski premijer Dačić je takođe predočio da najavljeno formiranje kosovske vojske nije deo Briselskog sporazuma Beograd-Priština iz aprila 2013.

Agencija Beta je o tome zatražila komentar i u kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, ali u međuvremenu nije dobijen bilo kakav odgovor.

Zamoljen svojevremeno da objasni kako gleda na činjenicu da je rezolucija 1244 SBUN i dalje na snazi i da zato Kosovo ne može da ima vojsku, prethodni zapovednik Kfora Folker Halbauer je nemačkoj radio-stanici Dojče vele izjavio da "iako je okončanjem nadgledane nezavisnosti, iz ugla Kosova, došlo do odlučujuće promene, za mene kao komandanta Kfora, situacija se nije promenila, jer mi svi živimo u različitim svetovima".

"Postoje najmanje dva sveta - jedan je svet rezolucije UN 1244, u kome živi Kfor i obavlja svoj zadatak, s ciljem da nadalje nepristrasno i bez predrasuda podržava pozitivan razvoj na Kosovu", naglasio je nemački general.

I kako je dodao, "rezolucijom 1244 SBUN je utvrđeno da Kosovo prvobitno ne može da ima vojsku, a drugi svet jeste stvarnost koju ne možemo da ignorišemo: a to je nezavisnost Kosova".

Raniji zapovednik Kfora je objasnio da "već mnogo godina Kfor podržava Kosovske bezbednosne snage kao organizaciju koja se stara za bezbednost i red na Kosovu i koja pomaže u humanitarnim akcijama, prilikom rasčišćavanja mina ili u katastrofama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: