Rada izglasala: Prekinuti nasilje

Poslanici ukrajinskog parlamenta izglasali su večeras rezoluciju o obustavljanju nasilja u toj zemlji.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 20.02.2014.

21:49

Default images

Sednici Rade je prisustvovalo 239 poslanika, od ukupno 450.

Prisutni su bili uglavnom predstavnici opozicije. Poslanici su izglasali da nasilje bude okončano, da se zabrani upotreba oružja protiv demonstranata, povuku trupe i policijske jedinice, prenosi BBC.

Kako javlja britanski servis, 34 poslanika Janukovičeve Partije regiona je glasalo za rezoluciju.

Stalni predstavnik ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča u parlamentu, Jurij Mirošničenko, izjavio je da je glavni cilj da se zaustavi krvoproliće u toj zemlji.

"Iz tog razloga je predsednik držao višečasovne sastanke konsultujući se sa našim kolegama iz Evropske unije. Iz tog razloga je i pozvao lidere opozicije na sastanak", istakao je Mirošničenko.

On je naveo da nema vremena za dugačke diskusije u parlamentu. "Moramo da usvojimo čvrste odluke, za koje će glasati svi poslanici u parlamentu. Da za njih glasa samo deo poslanika, to ne bi donelo mir u zemlju", rekao je Janukovičev predstavnik u Radi.

Poslanici su se dogovorili da nastave sa zasedanjem, u kontinuitetu, sve dok se kriza ne reši.

U Kijevu se održava drugi sastanak ministara spoljnih polsova Nemačke, Poljske i Francuske sa predsednikom Janukovičem.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus je izjavio da su razgovori tokom prvog susreta bili veoma teški, prenosi Rojters.

EU je ranije danas odlučila da uvede sankcije odgovornima za nasilje u Ukrajini, a zvanični Vašington je saopštio da još nije doneo takvu odluku.

Premijer Poljske Donald Tusk izjavio je ranije večeras da je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pristao da se ove godine održe prevremeni predsednički i parlamentarni izbori.

Prema najnovijim podacima koje je saopštilo Ministarstvo zdravlja, od utorka je stradalo oko 75 ljudi na ulicama Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: