Četvrtak, 20.02.2014.

16:57

Ranjena sestra simbol protesta

Medicinska sestra Olezija Žukovskaja postala je simbol protesta u Ukrajini. Ona je pogođena snajperom u vrat, a poslednji tvit joj je bio: “Ja umirem“.

Izvor: B92

Default images

Kako prenosi britanski Gardijan, pozivajući se na navode opozicione grupe Euromajdan, mlada medicinska sestra Olezija Žukovskaja (21), pogođena je snajperskim hicem u vrat. Poslednja poruka koju je postavila na svom Tviter profilu glasila je: “Ja umirem“.

U medijima se, kako navodi Gardijan, pojavila i fotografija na kojoj se Olezija drži za vrat dok krvari.

Iako su mediji širom sveta preneli informaciju da je Olezija preminula, proglasivši je simbolom protesta u Ukrajini, Euromajdan je ubrzo na svom Tviter profilu objavio da je Olezija nakon ranjavanja uspešna operisana, i da je preživela. U jutrošnjim sukobima u Kijevu poginulo je između 25 i 35 osoba, ali se tačan broj žrtava ne zna, jer nema zvaničnih podataka.

U Kijevu su danas i trojica ministara EU, koji su imali niz sastanak sa predstavnicima opozicije i predsednikom Viktorom Janukovičem u pokušaju da se okonča nasilje i sukobljene strane vrate za pregovarački sto.

Međutim, jedan od poslanika ukrajinske Rade rekao je da "nema pregovora i sada će ili pobunjenici zauzeti Kijev ili će policija zavesti red".

U međuvremenu, stigla je informacija iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova da su demonstranti oteli 67 policajaca i da se o njihovoj sudbini ništa ne zna.

Nešto ranije, MUP Ukrajine saopštio je da je policiji odobrena upotreba vatrenog oružja za samoodbranu. Istovremeno stanovnicima Kijeva poručuje da ne izlaze napolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: