OEBS: Zaštitite novinare u Ukrajini

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović poziva vlasti Ukrajine da novinarima osigura bezbednost. Noćas u nasilju u Kijevu ubijen ukrajinski novinar.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

14:06

Default images

Reč je o novinaru ukrajinskog dnevnika Vesti Vjačeslav Veremij.

"Bila sam veoma tužna kada sam saznala da je Veremij ubijen kasno sinoć, moje iskreno saučešće njegovoj porodici i kolegama", rekla je Dunja Mijatović i dodala da je "Veremijeva smrt najgori čin nasilja koje trpe pripadnici medija od početka protesta, decembra prošle godine".

"Bezbednost novinara mora biti osigurana, posebno tokom nemira", poručila je predstavnica OEBS-a.

U noćašnjim sukobima policije i demonstranata u Kijevu ubijeno je 25 osoba, a više stotina povredjeno uključujući i 27 novinara. Prema medijskim izveštajima, Veremij, pogodjen metkom u grudi, umro je u bolnici.

"Nema izgovora da se odmah ne deluje. Ponovo pozivam vlasti da se uzdrže od uzimanja pripadnika medija za mete i da osiguraju novinarima bezbednost. Zdrav razum i savest moraju prevagnuti, mediji nisu teroristi i nisu krivi za postojeću krizu", rekla je Dunja Mijatović.

OEBS na sajtu dodaje da se savetnik Dunje Mijatović nalazi u Kijevu, a da će i ona narednih dana posetiti Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: