"Uvek strahujem kad Hag odlučuje"

Nikola Šainović je najbolje prošao u Hagu, jer je od početka postojalo izdvojeno mišljenje jednog sudije da nije kriv, što drugi nisu imali, kaže Toma Fila.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2014.

16:28

Default images

Podsetimo, Haški tribunal je osudio Nikolu Šainovića na 18 godina, Nebojšu Pavkovića na 22, Sretena Lukića na 20, a Vladimira Lazarevića na 14 zbog zločina na Kosovu 1999.

U odnosu na prvostepenu presudu Šainoviću, koji je u to vreme bio potpredsednik Vlade SRJ, kazna je umanjena za četiri godine.

Branilac Nikole Šainovića, advokat Toma Fila na pitanje B92 da li je očekivao da će Šainović najbolje proći, odgovara da je ipak strahovao:

“Bio sam u strahu, kao i uvek ovde, zato što se nikada ne zna kakva će se odluka ovde doneti... Pogledajte standarde kod Perišića i sada kod Lazarevića... Kako mogu da očekujem bilo šta?”

Kaže da je prednost u slučaju Šainovića bila ta što je postojalo izdvojeno mišljenje jednog sudije, koji je od početka tvrdio da on nije krivac, što kod drugih optuženih nije bio slučaj.
Nikola Šainoviæ (Foto: Beta/AP)
Na pitanje da li se komandantu može pripisati neka krivica a priori, i zamoljen da prokomentariše slučaj Momčila Perišića, koga je sud u Hagu oslobodio, Fila je rekao:

“Da li možda vidite miris Amerike u tome? Ja ga vidim i osećam... Meron (sudija Haškog tribunala) je dobio naređenje koje je dobio...”

On je i ovoga puta ponovio da Haški tribunal nije pravni sud i dodao da svi prihvataju da je ovaj sud politički.

“Ako je neko sarađivao sa Amerikancima, onda su oni nešto njemu i obećali”, ocenjuje Fila.

Advokat podvlači da “celu ovu priču oko Kosova od početka vodi Amerika uz pomoć Velike Britanije”, podsećajući, kao potvrdu toga, na uslovljavanja iz Rambujea, oko bombardovanja.

Posle smanjivanja kazne Nikola Šainović prvi će moći da zatraži privremeno puštanje na slobodu, budući da je izdržao gotovo dve trećine kazne na koju je osuđen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: