Ponedeljak, 20.01.2014.

10:10

Ako zapne s KiM zapinju i pregovori

Treba da budemo svesni da ne živimo u idealnom svetu, već u onom u kom su pravila nametnuta i ako išta zapne oko odnosa s KiM, zapeće i pregovori, kaže Dačić.

Izvor: B92

Default images

On je, gostujući u "Kažiprstu" B92 kazao da treba da budemo svesni toga da pregovori sa EU ne počinju zato što je Srbija napravila frapantne reforme, već upravo zbog napretka u vezi sa odnosima sa Prištinom. Takođe, istakao je on, sutrašnji početak pregovora je istorijski momenat po mnogo čemu.

Na pitanje da li ga brinu brojna otvorena pitanja koja zaokupljaju javnost pred njegov odlazak u Brisel, poput toga da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, premijer Srbije je rekao da su sva unutrašnjopolitička pitanja slabijeg intenziteta od onoga o čemu se danas razgovara, a to je početak pregovora sa EU.

"Delegacija Srbije ide danas u Brisel i sutra je za nas istorijski dan, jer ćemo prvi put moći da kažemo da će se nešto desiti, a ne da samo najavljujemo da će se desiti. Uspeli smo da dođemo do jednog kraja teškog početka, da se izborimo za taj datum početka pregovora", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, sutra je prva međuvladina konferencija, koja označava početak pregovora. Ona se, kako kaže, sastoji u tome da Evropska unija i Srbija iznesu svoj pregovarački okvir. "Kao što sam najavio, naša delegacija biće na najvišem nivou. Biću tamo ja, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, a s druge strane biće ministar spoljnih poslova Grčke, a u ime EU Štefan File", rekao je Dačić.

Na pitanje da li će u delegaciji Srbije biti i ministar bez portfelja zadužen za EU Branko Ružić, on je rekao da hoće, kao što će u našem timu biti i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, Tanja Miščević, kao i svi ostali koji su učestvovali do sada u pregovorima sa EU.

"Ono što je bitno da je Vlada usvojila dokument, a to je uvodna izjava Srbije i on će biti sutra predsatavljen. Taj dokument sadrži stav Srbije o pregovaračkom okviru Srbije i naš pogled na celokupan tok pregovovra", istakao je premijer.

Na pitanje kakav je naš stav, Dačić kaže da to nije dokument koji se ne tiće samo Kosova, jer se ne razgovara samo o tome, već se tiče izgradnje celokupnog koncepta našeg društva. Mi EU smatramo krajnjim ciljem, ali i sredstvom uz pomoć kog mi treba da izgradimo naš ceo sistem, demokratiju, tržišnu privredu, socijalnu pravdu, prava., istakao je premijer i podsetio da je ceo proces približavanja EU započeo sedamdesete godine potpisivanjem sporazuma o trgovini SFRJ i Evrope.

"Evo, posle koliko godina, posle kaskanja za susedima, počinjemo novu eru. I u tom smislu je ovo istorijski dan", dodaje on. "Ja sam ponosan, bez lažne skromnosti, na rezultat koji smo postigli. A sva ona pitanja s početka razgovora su unutarpolitička kojima sada ne treba da se opterećujemo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, naš cilj je da Srbija do 2018. bude spremna da bude članica EU, a da 2020. sa novim budžetskim periodom budemo stvarno u Evropskoj uniji.
Odgovarajući na pitanje da se pregovori sa EU otpočinju u atmosferi kada je na Kosovu ubijen srpski odbornik, kada je Krstimir Pantić povukao kandidaturu za gradonačelnika severne Mitrovice, kao i kada se sve glasnije govori o vanrednim parlamentarnim izborima, Dačić kaže da Vlada mora da radi svoj posao.

"Mi ne možemo da čekamo stranke da donesu odluku o izborima, ne može sve da stane. Ja sam više za nastavak posla i reformi nego za izbore. Mislim da je puno posla pred nama. Takođe, druga međuvladina konferencija u EU je zakazana za 25. jun, kada ćemo imati novi ’sistematski pregled’ onoga šta je urađeno dotad", rekao je Dačić.

Možda ću ja učestvovati na toj konferenciji, ako budem predsednik Vlade, a i ako budem, možda i ne, jer dalje taj proces treba da ide i teče na radnim nivoima, rekao je Dačić i dodao da već u februaru dolazi jedan tim iz EU u Srbiju, a da je 22. februara skrining o poglavlju 35, vezanom za Kosovo.

Na pitanje da li mi znamo šta zaista piše u tom poglavlju, premijer kaže da u njemu piše naslov, a da se u njemu definiše šta je pregled skrininga, šta je sve urađeno, dokle se stiglo, šta treba da se uradi. "To poglavlje nije zamena za dijalog, u smislu da prihvatimo tim poglavljem ono što do sada nismo prihvatili i mislimo da tako treba i da stoji", napomenuo je premijer.

Komentarišući povlačenje Krstimira Pantića s mesta gradonačelnika severne Mitrovice, odnosno čoveka koji je bio na listi Srpska, u koju je Vlada Srbije položila svoje snage i nade, Dačić kaže da povlačenje Pantića nije dobro, ali da treba imati u vidu da je politička atmosfera na Kosovu takva da je dobro što su ti izbori uopšte održani.

"To ne može da uspori implementaciju sporazuma. Zajednicu srpskih opština ne konstituišu gradonačelnici, već skupštine opština. Biće novih izbora za tog gradonačelnika. Ali glavna tema vezana za Kosovo je konstituisanje ZSO, a da bi to uradili, skupštine opština treba da imaju statut, kao i da pre toga donesu odluku o tome da li to žele", rekao je Dačić.

Na konstataciju kako to može da se uradi u atmosferi kada je odbornik ubijen ispred svoje kuće, premijer je podsetio da Srbija ne može biti odgovorna za bezbednost na Kosovu, jer tamo nema nijednog policajca, da je Kosovo daleko od ideala demokratije, kao i na to da se polovina Srba protivila izborima. "Dakle, ono što smo mi uradili graniči se sa nemogućim", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: