Nove amasade u Rijadu,Kataru i Gani

Srbija planira da tokom godine otvori tri nove ambasade i pet diplomatskih kancelarija kao i da radi na otvaranju zajedničkih ambasada sa zemljema u regionu.

Izvor: B92

Petak, 17.01.2014.

15:38

Default images

Ambasade će biti otvorene u Saudijskoj Arabiji sa kojom su diplomatski odnosi uspostavljeni u aprilu 2013.

"Otvaranjem ambasade u Rijadu razvijaće se medjusobni politički i ekonomski odnosi, intenzivirati dijalog i graditi medjusobno poverenje", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasade Srbije biće otvorene i u Kataru i Gani, a diplomatske kancelarije u Čileu, Venecueli, Peruu, Vijetnamu i Kambodži. Cilj Ministarstva spoljnih poslova je da u što većem broju zemalja ima razvijenu diplomatsku mrežu, a sve u funkciji uspešnog diplomatskog predstavljanja, kao i podrške jačanju privrede, navodi se u saopštenju. Dodaje se i da Srbija "aktivno razmatra i mogućnost otvaranja zajedničkih ambasada sa zemljama regiona" i da je "za sada najbliži dogovor s Makedonijom i Crnom Gorom". "Nastavljamo sa planom širenja DKP mreže i svima koji su zainteresovani ponudićemo da nam se priključe. To bi smanjilo troškove, ali bi omogućilo i da države regiona budu zastupljenije i vidljivije u mnogim delovima sveta, kao i da lakše udruženo nastupaju", rekao je ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: