SAD se "gnušaju" situacije u Kijevu

SAD su izrazile "gnušanje", a EU žaljenje, jer je ukrajinska policija rasterala demonstrante s centralnog trga u Kijevu povredivši veliki broj građana.

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2013.

09:07

Default images

U Kijevu već gotovo tri nedelje traju protesti zbog odluke vlasti da okrenu leđa EU i da Ukrajinu "predaju" Rusiji - kako kaže opozicija.

Stotine pripadnika jedinica za razbijanje demonstracija su prošle noći izvele juriš na demonstrante u Kijevu i povredile mnoge ljude, te je opozicija najavila da će na ulice danas izaći "milioni" protivnika predsednika Viktora Janukoviča.

"Vašington se gnuša zbog odluke ukrajinske vlasti da na mirne demonstracije na Trgu nezavisnosti u Kijevu odgovori intervencijom policije za razbijanje demonstracija, buldožerima i pendrecima, umesto da poštuju demokratska prava i ljudsko dostojanstvo", rekao je američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je podsetio da SAD "već nedeljama" apeluju na Janukoviča da posluša glas svog naroda, koji želi "mir, pravdu i evropsku budućnost".

"Umesto toga, ukrajinski zvaničnici su noćas izabrali sasvim suoprotno", rekao je Keri i dodao da vlast Ukrajine snosi "punu odgovornost" za bezbednost svog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: