Krstimir Pantić slavio pobedu

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice GI Srpska Krstimir Pantić slavio je sinoć uz šampanjac pobedu na lokalnim izborima.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 01.12.2013.

20:30

Default images

U Kosovskoj Mitrovici su sinoć slavile pristalice liste "Srpska".

U izbornom štabu Krstimira Pantića je unet šampanjac, a takođe se i pucalo u vazduh zbog proslave pobede. Njegov protivkandidat Oliver Ivanović je rekao novinarima da Pantić vodi.

Brojanje uslovnih listića će samo potvrditi pobedu GI Srpska i moju pobedu i pobedu Vlade Srbije, prvi put posle 1999. godine, rekao je Pantić za B92.

Građane Kosovske Mitrovice ne brinu samo komunalni problem, već da li će živeti u nezavisnom Kosovu, već da budu deo Srbije što po rezoluciji 1244 i jesu, kaže Pantić.

Bez obzira na sve neosnovane optužbe gospodina Olivera Ivanovića, pozvaću ga da sarađujemo, naravno pozvaću i predstavnike i albanskih stranaka. Ono zbog čega sam ponosan kao građanin Kosovske Mitrovice jeste što je ovo miltietnički grad, gde žive Srbi, Goranci, Albanci, Turci.

Pantić je odmah rekao da ima to zadovoljstvo da saopšti da je pobedila GI Srpska i Vlada Srbije.

"Pobedu namenjujem vladi i ljudima sa kojima je nekoliko meseci vodio tešku borbu ne samo da ubedim građane da je ono što radimo ispravno, već da preksočimo sve prepreke koje su nailazile na naš rad", kazao je on na konferenciji za štampu. Ujedno je čestitao Oliveru Ivanoviću i naveo da je sada imao bolji rezultat nego u prvom krugu i poželeo mu sreću u daljem radu.

Pantić je najavio da će Ivanovića pozvati na razgovore o većini skupštinu Kosovska Mitrovica, ali da će i svi ostali biti pozvani. "Svi odbornici će biti dobrodošli da učestvuju u radu i donošenju odluka koje su bitne bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", poručio je on.

"Ovo nije obična pobeda već pobeda koja Vladi Srbije ostavlja mogućnost da čuva Kosovo i Metohiju u Srbiji jer imamo 9 gradonačelnika koji će sprovoditi politiku vlade i dosledno govoriti da je Kosovo deo Srbije i u svetu zasutpati njene interese. Od sutra neće samo sever Kosova biti kamenčić u jednoj cipeli Hašima Tačija, imaće i u drugoj cipeli kamenčić - 5 opština na jugu Kosova i Metohije", rekao je Pantić.

Oni će kako kažu u svom radu stalno ponavljati da ne priznaju nezavisno Kosovo, da nisu državljani takozvane Republike Kosovo, već Srbije. Pantić je dodao i da posle ovih izbora Kosovo nikada neće postati član UN niti piti priznato u UN. Pantić je pozvao i sve one koji su bili za bojkot izbora da nastave borbu sa novom vlašću u Mitrovici i da svi budu jedinstveni.

On je dodao i da je razlika između njega i Olivera Ivanovića oko 350-360 glasova, da postoji jedan broj uslovnih listića koji treba da se prebroje u Kosovu Polju dali da suštinske razlike u rezutlatu neće biti.

Pantić je kazao da, dok je on gradonačelnik, neće - kako to spekulišu prištinski mediji - u severnoj Kosovskoj Mitrovici biti table sa natpisom Republika Kosovo, kao ni albanske zastave. Dalje je rekao da je „Srpska" pobedila u svim opštinama osim u Štrpcu gde je pobedila Samostalna liberalna stranka (SLS).

„Iskreno se nadam da će gradonačelnik Štrpca pristupiti Zajednici srpskih opština, promeniti kurs na zajednički", zaključio je Pantić.

Pantić se osvrnuo i na napad kandidata i pristalica „Srpske“ u Partešu rekavši da očekuje da Kosovska policija i međunarodna zajednica prvo pohapse odgovorne, a onda i osude ovakvo nasilje.

"Ono što je sasvim sigurno to je da je kandidat "Srpske" u Partešu Dragan Nikolić pobedio po našim saznanjima za nešto više od 40 glasova.

To je još jedan pokazatelj da Srbi južno i severno od Ibra imaju isti cilj i da ona priča o podelama na Srbe južno i severno od Ibra nije istinita," naglasio je on.

Pantić je istakao da je mali broj Srba koji žive južno od Ibra koji su naklonjeni institucijama u Prištini i dodao da mu je drago da su oni to danas pokazali ne samo Srbiji, već i čitavoj medjunarodnoj zajednici.

"Posle ovih izbora niko više neće moći da tvrdi da su Srbi pristali da se integrišu u kosovske institucije, već je ovo pokazatelj da Srbi u ogromnoj većini ne priznaju ono što im je silom nametnuto 2008. godine i da ćemo sada legitimno i legalno nastaviti borbu, mirnu, demokratsku, kroz institucije, kakve god da su. One nam nisu drage ali ćemo kroz te institucije sigurno uspeti da ostvarimo naše legitimne ciljeve a to je da ostanemo deo Republike Srbije“, zaključio je Pantić.

Danas je održan drugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, na izbore je izašlo 41,5 odsto glasača.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberger izjavio je da je OEBS dobro obavio svoj zadatak u pomaganju izbora u četiri opštine na severu i ocenio da su uspešni izbori na severu Kosova otvorili put daljim demokratskim procesima na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: