Danas je Svetski dan televizije

Danas se obeležava Svetski dan televizije, jednog od najuticajnijih medija u savremenom svetu, nastalog pre sedam decenija.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

15:13

Default images

21. novembar kao Svetski dan televizije pre 17 godina je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Današnjica je nezamisliva bez bar jednog televizora u domaćinstvu, pored kog ukućani provode veliki deo svog slobodnog vremena, a televizijski program u modernom društvu ima vodeću reč i formira nove generacije.

Uprkos rastućoj moći interneta, televizija i dalje važi za najuticajniji medij u savremenom svetu. UN su joj pokonile svetski dan, sa uzvišenim namerama, da spaja narode i briše granice, doprinosi miru, bezbednosti, ekonomskom i kulturnom razvoju, što je i postigla u znatnoj meri, ali je sa druge strane izneverila mnoga očekivanja, jer je oružje ratne propagande, poligon političkih ideja i ogledalo potrošačke kulture, kaže TV kritičarka Branislava Džunov.

"Mi joj se prepuštamo bez ograda, zato nas je učinila tromim i pasivnim. Čini se da je to izvesna opasnost kojoj se ne odupiremo, a zapravo bi trebalo da budemo kritičniji prema televiziji“, dodaje ona.

Televizija se, uprkos ekonomskoj krizi, koja je pogodila medijski sektor, i dalje nekako drži, a većina TV stanica, i pored brojnih problema, opstaje. Prema statistici, 99 odsto ljudi u Srbiji gleda TV program, prosečno 5 sati dnevno. Televizija B92 je godinama vodeća na informativnom polju.

"Televizija se menja iz dana u dan pred našim očima. Danas dominira trend komercijalne TV, postoji objašnjenje da samo što je isplativo da je to održivo. Drago mi je da u B92, gde ja radim, postoji ipak svest o tome da je važno građanina i informisati, a ne samo zabaviti“, kaže dugogodišnja novinarka TV B92 Ljubica Gojgić.

"Televiziju čine ljudi, i jeste da mi koji se pojavljujemo ispred ekrana predstavljamo Devedesetdvojku, ali daleko od toga da mi to radimo sami. Novinar sam ništa ne može da uradi. Tu su urednici, snimatelji, montažeri, realizatiori, vozači, režija. Mi smo jedan tim“, dodaje Tatjana Aleksić urednica emisije „Kažiprst“ Radija i TV B92.

TV B92 je prva objavila rezultate poslednjih predsedničkih izbora, koje je uz naš kanal iščekivalo dva miliona gledalaca. Ekipa ”Insajder” više puta je pružila celoj državi odgovore za kojima je tragala i postala moćni kontrolni element javnog sektora.

Gledaoci B92 bili su svedoci i kada je Novak Đoković zvanično postao prvak sveta. Kada je Feliks Baumgartner izveo čuveni skok iz svemira, B92 je na našim prostorima uživo prenosila ovaj savremeni, naučni eksperiment.

Sada TV B92 ima i ono što se zove infotejment program, emisiju "Bulevar“, čiji urednik Slavko Beleslin kaže da je to pokušaj TV B92, sada već uspeo, da se malo zabavi.

"Kada pokušavate da se zabavite na televiziji koja je izrasla na informativnom programu, koji je kičma svake televizije, onda to morate raditi sa dnevnim vestima, i to je ono što mi znamo i što radimo u redakciji iza mene“, kazao je Beleslin.

Dobra televizija je dužna da bude i društveno odgovorna. Poslednja medijska kampanja Fonda B92 ”Bitka za bebe”, upravo zahvaljujući televiziji, postigla je ogromne rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: