Šta Francuska traži od Irana

Francuska ima četiri zahteva za postizanje "prelaznog sporazuma" o iranskom nuklearnom programu, izjavio je u Jerusalimu francuski predsednik Fransoa Oland.

Izvor: B92

Nedelja, 17.11.2013.

23:58

Default images

Francuska se zalaže za prelazni sporazum, ali pod četiri uslova: da se odmah stave pod medjunarodnu kontrolu sva iranska nuklearna postrojenja, obustavi obogaćivanje uranijuma na 20 odsto, smanje postojeće zalihe i zaustavi izgradnju centrale u Araku", rekao je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"To su elementi koji su za nas ključni kao garancija sporazuma", dodao je francuski predsednik, rekavši da se "čini da su te četiri tačke zahtevi koji su sastavili zajecnički 5 plus 1" (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Nemačka).

Pregovori Teherana sa grupom 5 plus 1 treba da pocnu u sredu u Ženevi. Oland je podsetio da je cilj tih pregovora da Iran "zauvek odustane od nuklearnog oružja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: