Sreda, 30.10.2013.

11:54

KiM: Pred izbore strah i zbunjenost

Predizborne aktivnosti na severu Kosova održavaju se u atmosferi neizvesnosti, zbunjenosti, straha za budućnost i međusprskih podela, rezultati su istraživanja.

Izvor: Tanjug

Default images

To je rečeno na predstavljaju rezultata istraživanja rađenog u okviru projekta Foruma za etničke odnose i Centra za razvoj zajednica iz Kosovske Mitrovice.

Koordinator Foruma Nenad Đurđević rekao je, na konferenciji za novinare, da je srpska zajednica u četiri opštine na severu Kosova podeljena politički ali i statusno, u zavisnosti da li neko radi privatno ili u javnom sektoru, kao i da su međuspski problemi stavili u drugi plan podeljenost između Srba i Albanaca.

Srbi će morati da povedu dijalog između sebe barem posle izbora, rekao je Đurđević, koji je naglasio da veliki broj ispitanika nije ni pročitao Briselski sporazum.

Rukovodilac istraživanja Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, rekao je da je istraživanje urađeno u septembru tako da se po njemu ne može predvideti tačno kakva će izlaznost biti na dan glasanja, ali je napomenuo da će ona zavisiti pre svega od osećaja bezbedosti i da li će izbori biti regularni.
Napominjući da su podaci već "bajati", Gavrilović je naveo da se tada 45 odsto ispitanika izjasnilo da neće izaći na izbore, 24 odsto razmišlja da li da izađe i za koga da glasa, 18 se izjasnio da bi izašlo a 9, 4odsto bi precrtalo list.

U tom trenutku kampanja protiv izlaska na izbore bila je jača od kampanje za izlazak, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, istraživanje pokazuje da su egzistencijalni problemi tako dominantni da ostavljaju po strani srpsko albanske odnose.

Na osećaj neizvesnosti kod Srba, osim nesigurnosti zbog velike nezaposlenosti, utiče i pravno-institucionalni vakum kao i sama srpsko-srpska borba za uticaj na političkoj pozornici, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: