Putin: Sve ćemo rešiti prijateljski

Odnosi Srbije i Rusije se dobro razvijaju, ali ima problema sa srpske strane koji treba da se reše, kazao je predsednik Nikolić na sastanku sa Putinom.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.10.2013.

00:14

Default images

Na to je Putin odgovorio da te probleme ne treba dramatizovati i da će oni biti rešeni onako kako se to rešava među prijateljima.

U razgovoru dvojice predsednika nije precizirano o kojim se problemima u ekonomskim odnosima Srbije i Rusije radi, ali je Nikolić rekao da oni dolaze nekad zbog nesnalaženja, a nekad zato što članovi vlade nisu dovoljno pažljivi kad donose odluke.

Tomislav Nikolić i Vladimir Putin konstatovali su pozitivne trendove u trgovinskoj razmeni dve zemlje i značajan obim ruskih investicija u Srbiju. Predsednik Putin je rekao da Rusija ne očekuje poseban tretman.

Ovo je Nikolićev peti susret sa Putinom od kako je došao na čelo Srbije u maju prošle godine. Današnji sastanak je kasnio sat i po.

"Srbija nema više neprijatelja"

Foto: Kremlj
Predsednik Tomislav Nikolić rekao je u intervjuu za Glas Rusije da Srbija više nema neprijatelja, prenosi RTS.

"Otkako sam stupio na dužnost predsednika, na međunarodnoj sceni o Srbiji niko ne govori ružne reči, Srbija više nije izopštenik iz svetske zajednice i više nema neprijatelja nigde u svetu", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija je ove godine politički napredovala, otvorila je davno zatvorena vrata, ili vrata koja nikad nije ni otvarala i ponovo uspostavila stara prijateljstva.

Srbija teži razvoju odnosa sa čitavim svetom, između ostalog sa Rusijom i ta ideja je postala lajtmotiv posete Moskvi predsednika Nikolića, prenosi Glas Rusije.

Nikolić je istakao da je apsolutno zadovoljan načinom na koji je Srbija, otkako je predsednik, predstavljena u svetu.

Ekonomski, mi smo deo svetske zajednice. Velike sile izazvale su svetsku krizu iz koje će nekako da se izvuku, a nama malim ostaje da trpimo posledice onoga na šta nismo mogli da utičemo, rekao je predsednik Srbije.

Zbog toga smo se, naveo je Nikolić, previše zaduživali, ali sada uvodimo novu filozofiju ekonomije, a to je ne uzimati više kredita, ići u strateško partnerstvo, u koncesije i na potpuno drugačiji način obnoviti srpsku privredu.

Prema rečima predsednika, Srbija intenzivira odnose i sa Rusijom, Kinom, Emiratima i Afrikom, a u ovom trenutku je, nažalost, Evropa jedini kontinent koji zaostaje u privrednom razvoju. Nikolić je podsetio i na veličanstveno obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta.

Čini mi se da je završna svečanost u oktobru, kojoj su prisutstvovali svi pravoslavni patrijarsi, među njima i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, bila jedan od najimpozantnijih skupova koji su u proteklom periodu organizovani u pravoslavlju, ocenio je Nikolić.

Najavio je i pripreme za obeležavanje početka Prvog svetskog rata.

Napašće nas neki koji misle da Srbiju treba osuditi zbog izbijanja Prvog svetskog rata, rekao je Nikolić, istakavši da se neki naši saveznici iz tog rata pripremaju da učestvuju u tome.

Obratićemo se Rusiji, Grčkoj, Francuskoj i Engleskoj, saveznicima u Prvom svetskom ratu, da to dostojno obeležimo, naveo je Nikolić i dodao da se Rusija prvi put uključuje u jedno takvo obeležavanje.

Prihvatljivo je da oni koji su taj rat izazvali i izgubili ga učestvuju, ali je neprihvatljivo da ne učestvuje Srbija, koja je uz Rusiju dala najveće žrtve u svim svetskim ratovima, samtra Nikolić.

Stalno nam se provlači teza da mi živimo teško zato što smo to zaslužili mi ili naši preci, a vi znate da toliko mnogo liče srpski i ruski narod, da su to dva apsolutno otvorena divna naroda, sa otvorenim kućom i upaljenim svetlom za svakog namernika koji dođe, rekao je Nikolić.

Podsetio je na obeležavanje sedamdesete godišnjice od smrti Nikole Tesle u Njujorku.

Ima Srbija čime da se pohvali i mislim da će to biti mnogo jasnije iduće godine, zaključio je predsednik Srbije.

Nikolić na rusko-srpskoj investicionoj konferenciji

Foto. Kremlj
Odnose dve zemlje krasi tradicionalno prijateljstvo, a kao potvrda snažne međusobne podrške maja ove godine potpisana je i Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Opredeljenje dve države je da se još više unaprede bilateralni odnosi, posebno u ekonomskoj sferi.

Nikolić je danas u Moskvi prisustvovao rusko-srpskoj investicionoj konferenciji na kojoj će potencijalnim ruskim investitorima biti predstavljeno 75 projekata srpskih kompanija i institucija od kojih Srbija očekuje više od sedam milijardi evra. Pored Nikolića, učesnicima konferencije su se obratili i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i predsednik Trgovinsko-industrijske komore Rusije Sergej Katirin.

Takođe, na skupu su govorili i zamenik generalnog direktora "Gaspromnjefta" Jevgenij Kudinov i predsednik Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Valerij Ovsjanikov.

Ovo će biti četvrti susret Putina i Nikolića za godinu i po. Poslednji put sreli su se u Sočiju, 24. maja ove godine, kada su potpisali Dogovor o strateškom prijateljstvu dve zemlje.

"Ozbiljno unapređenje odnosa dve države"

Predsednik Nikoliæ i Marko Ðuriæ kod predsednika Putina (Foto: Kremlj)
Politički analitičar Dragomir Anđeković ocenio je da susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Rusije Vladimira Putina, planiran za danas, govori o ozbiljnom unapređenju odnosa dve države.

Anđelković kaže da je i održavanje rusko-srpske investicione konferencije u Moskvi, na kojoj učestvuje veliki broj ruskih kompanija, veliki uspeh.

Anđelković je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS, naglasio da se susreti na samom državnom vrhu ne dešavaju slučajno i ocenio da je srpska politika zadnjih godina postala "nekako iskrenija" i prema Zapadu i prema Rusiji.

"Više se", kaže Anđelković, "govori šta stvarno hoćemo i mislimo, a manje se pričaju bajke koje bi druga strana želela da čuje i to se odrazilo na poboljšanje odnosa sa Rusijom kao i sa Zapadom".

Anđelković kaže i da je Rusija zemlja sa viškom kapitala i da je za nju Srbija dodatno interesantna kao zemlja na putu u Evropsku uniju, jer to govori i o stabilnosti, važnoj za sigurnost kapitala.

Takođe, on smatra da se u narednom periodu može očekivati da u Srbiju dođu značajne investicije.

Anđelković ocenjuje i da kosovski izbori neće biti glavna tema razgovora u Moskvi, ali da će biti pomenuti, napominjući da je Rusija naš ozbiljni partner koji podržava interese Srbije.

Prema njegovim rečima, treba očekivati da se na susretu govori naročito o Južnom toku, koji je za Rusiju od strateškog značaja. Anđelković je napomenuo da je Rusiji od velike važnosti njegova nesmetana realizacija i da će se to pitanje ozbiljno pokrenuti.

Poseta Nikolića je neka vrsta odgovora da ćemo i mi maksimalno stati iza tog projekta, jer je od strateškog značaja i za nas. Izgradnjom Južnog toka Srbija postaje mnogo značajnija evropska država, kaže Anđelković, koji očekuje i posetu Putina Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: