Od utorka UN stručnjaci u Siriji

Inspektori zaduženi za inventar sirijskih zaliha hemijskog oružja i proveru njegovog uništenja planiraju da počnu da rade u Siriji od utorka, 1. oktobra.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.09.2013.

15:21

Default images

Oni će raditi u samom srcu ratne zone, navodi se u nacrtu odluke koji je danas dobio Asošiejted pres.

Ta odluka je ključna za donošenje rezolucije UN o hemijskom oružju Sirije.

Pet stalnih članica duboko podeljenog Saveta bezbednosti UN u četvrtak se dogovorilo o rezoluciji o eliminaciji hemijskog oružja Sirije. Glasanje zavisi od toga koliko brzo Organizacija za zabranu hemijskog oružja, koja treba da se sastane večeras u svom sedištu u Hagu, može da utvrdi plan za nadzor i uništavanje zaliha u Siriji.

Nacrt o kojem su se dogovorile Rusija, Kina, SAD, Francuska i Velika Britanija sadrži dva pravno obavezujuća zahteva - da Sirija prepusti zalihe hemijskog oružja i da stručnjacima omogući nesmetan pristup.

Ako Sirija to ne učini, nacrt kaže da bi Savet bezbednosti trebalo da donese drugu rezoluciju o mogućim vojnim i drugim akcijama protiv Damaska.

Ipak, posle dve godine nečinjenja, sporazum je napredak za Savet bezbednosti i retka prilika jedinstva Rusije, koja podržava sirijskog predsednika Bašara Asada, i SAD, koje podržavaju opoziciju.

Nacrt odluke poziva sekretarijat te organizacije da počne inspekciju "što je pre moguće, a najkasnije" u utorak, a cilj je uništavanje svih zaliha hemijskog oružja i opreme Sirije do kraja prve polovine 2014. godine.

Kada plan bude odobren, Damask će imati nedelju dana da podnese detaljne informacije o svom arsenalu, uključujući naziv i količinu svih hemikalija u zalihama, vrstu i količinu municije kojom se može ispaljivati hemijsko oružje i lokaciju oružja, skladišta i proizvodnih objekata. Uništavanje sve proizvodnje hemijskog oružja i opreme za mešanje hemikalija mora da se završi najkasnije 1. novembra ove godine.

Inače, stručnjaci UN obići će sedam lokacija širom Sirije na kojima su, kako se tvrdi, izvedeni napadi hemijskim oružjem, saopštila je danas svetska organizacija.

Stručnjaci imaju za cilj da do kraja oktobra sačine sveobuhvatan izveštaj "zasnovan na nizu tvrdnji... od kojih je utvrđeno da je na sedam lokacija neophodno sprovesti istragu", navodi se u saopštenju, javio je AFP.

Stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) počeće inspekciju sirijskog arsenala toksične municije najkasnije do utorka sledeće nedelje, navedeno je u nacrtu sporazuma u koji je Rojters imao uvid.

Prema nacrtu, o kome će se večeras glasati, takođe se pozivaju članice ove organizacije da daju donacije za finansiranje brze operacije uništavanja sirijskog hemijskog oružja, koja je dogovorena između Rusije i SAD.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja zakazala je sastanak na kome treba da odobri američko-ruski plan o hitnoj verifikaciji, obezbeđivanju i uništavanju sirijskog hemijskog arsenala.

OPCV se sastaje večeras da bi odobrio plan napravljen tokom pregovora iza zatvorenih vrata koji su trajali skoro dve nedelje.

Pregovori su trajali uporedo sa pregovorima u Njujorku o tekstu rezolucije Saveta bezbednosti UN o tom planu.

Savet bezbednosti UN danas bi mogao da glasa o nacrtu rezolucije o uništenju sirijskog hemijskog oružja, nakon što su svetske sile sinoć postigle dogovor o nacrtu.

Diplomatski pritisak za dogovor o Siriji je izazvan napadom otrovnim gasom 21. avgusta kada su poginule stotine civila u predgrađu Damaska, a predsednik SAD Barak Obama je ubrzo zapretio vojnom odmazdom.

Potom su ministri spoljnih poslova SAD i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov potpisali sporazum u Ženevi, 13. septembra, o stavljanju hemijskog oružja Sirije pod međunarodnu kontrolu i o njegovom uništavanju. Asadova vlada je prihvatila taj sporazum i ubrzo potpisala međunarodnu Konvenciju o hemijskom oružju čiju primenu prati haška organizacija.

Rat u Siriji je počeo marta 2011. i do sada je odneo više od 100.000 života, uz stotine hiljada izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: