Severna Koreja kritikuje Seul

Severna Koreja oštro je danas kritikovala Seul zbog ubistva južnokorejskog dezertera, nazvavši vladu Južne Koreje "varvarima u ljudskom obliku".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

16:44

Default images

"Režim (u Seulu) je sačinjen od varvara u ljudskom obliku, pošto su nemilosrdno ubili golorukog nedužnog stanovnika koji je pokušao da uđe u severnu polovinu Koreje u potrazi za boljim životom", navodi se u saopštenju Severnokorejskog komiteta za mirno ujedinjenje Koreje.

Severna Koreja je zatražila od Seula da utvrdi istinu koja se krije iza ovog "nemilosrdnog ubistva" i da strogo kazni odgovorne, prenosi AFP.

U neuobičajenom incidentu, južnokorejske trupe su 16. septembra otvorile vatru na muškarca, državljanina te zemlje, koji je pokušao da prepliva reku Imdžin i pređe granicu ka severu, i tom prilikom ga usmrtile.

Vojska Južne Koreje je saopštila da su vojnici sa obližnjeg stražarskog punkta više puta upozorili 47-godišnjeg muškarca po imenu Nam Jong-Ho da se vrati, ali da ih je on ignorisao, nakon čega je komandant jedinice naredio da se na njega otvori vatra i ispaljeno je nekoliko stotina metaka.

Vojska i Ministarstvo odbrane Južne Koreje stali su u odbranu vojnika, a Ministarstvo je ukazalo na to da su Severna i Južna Koreja tehnički i dalje u ratu.

Nam je nosio pasoš, u kome se vidi da je tražio politički azil u Japanu u junu, ali da je odbijen i deportovan.

Prekogranični odnosi dve Koreje su se ponovo pogoršali posle kratkotrajnog poboljšanja, tokom kojeg su se dve strane dogovorile da ponovo otvore zajedničko industrijsko postrojenje, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: