Hrvatska:Nastavlja se štrajk lekara

I četvrti dan je nastavljen štrajk lekara, medicinskih sestara i tehničara u bolnicama širom Hrvatske.

Izvor: B92

Subota, 21.09.2013.

12:11

Default images

Sudeći prema najavama, moguće je da će tokom vikenda ipak biti postignut dogovor sindikata i Ministarstva zdravlja, prenosi "Indeks.hr".

Lekari i medicinske sestre juče su izašli pred bolnice kako bi pokazali da ih je u štrajku mnogo više nego što tvrde u resornom ministarstvu, a ministar Rajko Ostojić uprkos tome odbacuje tvrdnje o manipulacijama brojem štrajkača.

"Prestanimo prebrojavati i sednimo za sto. Pozivam ministra, vreme je za rešanje problema. U protivnom ćemo razmisliti o proširenju štrajka na ustanove u kojima smo ga najavili, a dosad nismo pokrenuli", poručio je predsednik Hrvatskog lekarskog sindikata Ivica Babić.

Ostojićev odgovor je da će se nastavak socijalnog dijaloga sa sindikatima u štrajku sigurno održati tokom vikenda, a onda slede pregovori sa sva tri sindikata.
"Možemo potpisati granski kolektivni ugovor za desetak dana", tvrdi Ostojić.

Štrajk lekara, medicinskih sestara i tehničara poceo je u sredu u bolnicama širom Hrvatske i, prema najavi sindikata, biće nastavljen do ispunjenja zahteva, odnosno potpisivanja novog kolektivnog ugovora kojim bi se povećali iznosi dodataka za prekovremeni rad i dežurstva.

Uprkos štrajku u bolnicama nije bilo gužvi, jer mnogi građani nisu došli da obave preglede i po druge zdravstvene usluge, a pacijenti koji su se pojavili u zakazanim terminima uglavnom su zbrinuti i nisu zabeleženi nikakvi incidenti.

Štrajk organizuju Hrvatski sindikat lekara, koji ima 4.500 članova, i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara sa 12.000 članova.

Treći reprezentativni sindikat u zdravstvu, Sindikat zdravstva i socijalne zaštite koji ima oko 20.000 članova raznih delatnosti, nije u kolektivnom radnom sporu s vladom i njegovo članstvo ne štrajkuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

19 h

Podeli: