Počelo: Grafiti protiv Prajda

U Beogradu su se pojavili plakati i grafiti protiv predstojeće Parade ponosa, koja je najavljena za 28. septembar.

Izvor: B92, Beta

Petak, 20.09.2013.

12:42

Default images

Na plakatima koji su osvanuli u podzemnom prolazu kod Zelenog venca u Beogradu piše: "Odbrana, 28.9.2013.", a ispod toga i "Srbski obraz". U drugom podzemnom prolazu, kod tržnog centra "Ušće", ispisani su grafiti "Srećan Prajd domaćine" i "Marš na Prajd".

Parada ponosa, odnosno šetnja u okviru te manifestacije, zakazana je za 28. septembar, ali još nije izvesno da li će se šetnja gradom i održati, budući da, kako organizatori tvrde, nadležni organi i zvaničnici odbijaju da ih prime.

Takođe, ranije je u više navrata rečeno da šetnja u okviru nedelje obeležavanja Parade ponosa zavisi od bezbednosne procene. Te procene još nema, iako je do Prajda ostalo još samo osam dana.

Jedan od organizatora Prajda je pre neki dan izjavio da oni do sada nisu dobijali pretnje navijača, iako se na taj dan održavaju dve utakmice. Takođe, juče je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio da neće učestvovati na Paradi, ali je i dodao da će Vlada učiniti sve da osigura mir i bezbednost ako šetnja bude održana.

Zvanično, program "Beograd prajd 2013". počeće sutra međunarodnom konferencijom o slobodi okupljanja LGBT zajednice. Kako je najavio Organizacioni odbor, na dvodnevnoj konferenciji predstavnici ambasada, domaćih i međunarodnih institucija, aktivisti i pravni eksperti govoriće o slobodi okupljanja LGBT zajednice na lokalnom, regionalnom i svetskom nivou. Predviđeno je da konferenciju otvori premijer Ivica Dačić, dok bi završni govor trebalo da održi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

U saopštenju se navodi da će na konferenciji učestvovati šef Delegacije EU Majkl Davenport, šefica Misije Saveta Evrope Antje Rotemunf, šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Nataša Vučković, dok će se aktivisti iz Srbije ugostiti kolege iz Ugande, Vijetnama, Kanade, Belorusije, Grčke, BiH, Makedonije, Crne Gore.

Program "Beograd prajda 2013" se nastavlja Nedeljom ponosa, koja obuhvata izložbe, koncerte, pozorišne predstave, filmske projekcije i druge događaje na više lokacija u gradu i traje od 23. do 26. septembra, dok je Šetnja najavljena za 28. septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: