Prokuplje:Zatvorena narodna kuhinja

U prokupačkom Crvenom krstu pre desetak dana je zatvorena narodna kuhinja zbog nedostatka novca. Oko 380 najugroženijih ostalo bez jedinog sigurnog obroka.

Izvor: B92

Petak, 20.09.2013.

11:04

Default images

Sekretarka Crvenog krsta u Prokuplju Dušica Dinić tvrdi da je ova organizacija prinuđena da obustavi deljenje hrane jer lokalna samouprava ne želi da uplaćuje novac Crvenom krstu, iako su oni budžetski korisnici i sredstva za njih su ranije planirana.

"Više puta smo ukazivali i slali dopise predsedniku opštine i nadležnim institucijama da nam se isplate sredstva koja su inače predviđena budžetom opštine za 2013. godinu. Uvek smo nailazili na zatvorena vrata i sada smo došli u situaciju da više ne možemo da funkcionišemo", rekla je za Tanjug Dušica Dinić.

Ona naglašava da su predviđena budžetska sredstva za ovu godinu 4, 5 miliona dinara, a da je iz budžeta prebačeno za prvih devet meseci svega 478. 000 dinara, ili oko 10 odsto.

"Briga o socijalno ugroženim ljudima ne može da bude briga samo Crvenog krsta. Pre sedam godina smo se izborili da dobijemo Narodnu kuhinju kao vid socijalne zaštite, ali smo dovedeni u situaciju da je sada zatvorimo. Našim korisnicima je ovo bio jedini obrok dnevno i sada ostaju i bez toga i to u periodu kada nailazi zima i sve i da hoće, oni nemaju gde da zarade. Mnogi od njih će završiti na ulici, a hranu tražiti po kontejnerima", ističe sekretar Crvenog krsta.

Predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković tvrdi da je došlo do nesporazuma i loše komunikacije između Crvenog krsta u Prokuplju i nadležnih lokalnih službi, te da će već od 1. oktobra kuhinja nastaviti rad.

"Obavestili smo nadležne u Crvenom krstu da podnesu zvaničan zahtev lokalnoj samoupravi i da će im nakon toga odredjena sredstva biti prebačena kako bi se već početkom meseca ponovo aktivirao rad narodne kuhinje",“ pojašnjava predsednik Đurković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: