Hag:Odloženo izuzeće sudije Harhofa

Haški tribunal odlučio da se privremeno obustavi izvršenje ranije donete odluke kojom se iz suđenja Vojislavu Šešelju isključuje danski sudija Frederik Harhof.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2013.

13:23

Default images

Podsetimo, prošle sedmice iz Haškog tribunala je saopšteno da je Sudsko veće prihvatilo zahtev lidera radikala da se iz procesa koji se protv njega vodi pred tim sudom izuzme sudija Harhof zbog sumnje u njegovu nepristrasnost.

Šešelj, koji se pred Tribunalom brani sam, to je pitanje postavio kada je sudija Harhof na adrese 56 prijatelja i saradnika uputio pismo u kojem je ocenio da su oslobađajuće presude hrvatskom generalu Antu Gotovini, bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću i bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću plod politički motivisanog pritiska predsednika suda Teodora Merona na kolege.

U podnesku od 9. jula, lider radikala Vojsilav Šešelj je naveo da se vidi da sudija Harhof robuje predrasudama da su Srbi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, a nesrbi žrtve. Lider radikala smatra i da je sudija Harhof "sklon da osudi po svaku cenu" i da "osuđuje po automatizmu".

Danski sudija je član raspravnog veća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993.

Nakon takve odluke Sudskog veća postavilo se pitanje šta će biti sa suđenjem Šešelju budući da je Pretresno veče Haškog tribunala za 30. oktobar zakazalo izricanje prvostepene presude.

Takođe, drugo dvoje sudija koji učestvuju na suđenju Vojislavu Šešelju, predsedavajući sudskog veća Žan-Klod Antoneti i članica raspravnog veća Flavija Latanci uputili su Haškom tribunalu zahtev za hitno objašnjenje toga zašto se u odluci suda o izuzeću Frederika Harhofa sa suđenja Šešelju ne pominju komentari koje je taj sudija dostavio predsedavajućem sudiji.

Antoneti i Latancijeva su naveli da je analizom odluke Suda otkriveno da se u njoj ne pominju komentari koje je sudija Harhof izneo predsedavajućem sudiji Antonetiju, a koje je tada rekao da će predati napismeno, kao i izveštaj o tome, koji je Antoneti uputio predsedniku Suda Teodoru Meronu.

Praksa prilikom izuzeća sudija sa suđenja je da se u obzir uzmu i komentari predsedavajućeg sudije, kao i sudije čije se izuzeće traži, kako bi suđenje bilo pošteno, budući da će ta odluka imati veliki uticaj na ishod suđenja i profesionalnu i ličnu situaciju sudije čije se izuzeće traži, navodi se u zahtevu Antonetija i Latancijeve.

Oni su istakli kako se sada postavlja pitanje da li je sudsko veće pre donošenja odluke o izuzeću Harhofa uopšte dobilo pomenute dokumente i da li ih je uzelo u obzir prilikom donošenja odluke o izuzeću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: