Vukovar: Ne odustaju od protesta

U Vukovaru i danas održan protest protiv postavljanja dvojezičnih tabli na zgrade gradske uprave. demonstranti protest najavili i sutra, kao i pobedu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 05.09.2013.

09:21

Default images

Iz hrvatske vlade, s druge strane, ponovo poručuju da se zakon i Ustav, koji nalažu da se dvojezične table postave tamo gde u ukupnom broju stanovništva manjine čine 21 odsto, moraju poštovati. Hrvatski premijer je demonstrantima čak poručio da je Hrvatska majka svih građana, ma kako oni pisali.

Današnji, četvrti dan protesta u Vukovaru završen je porukom organizatora - Štaba za odbranu Vukovara učesnicima da ih štab neće izneveriti i da će sigurno pobediti.

U protestnoj šetnji danas je bilo oko 300 ljudi. Šetnja je završena pevanjem himne Hrvatske, a prethodno su obišli lokaciju "Veleprometa" gde se 1991. godine, kako piše agencija Hina, nalazio koncentracioni logor kroz koji je prošlo oko deset hiljada Vukovaraca.

Član Štaba Drago Adžaga je na Trgu Republike Hrvatske poručio učesnicima protesta da budu strpljivi, jer će "narednih nekoliko dana aktivnosti Štaba splasnuti", ali da ih "neće izneveriti i sigurno će pobediti".

Okupljanje demonstranata počelo je već oko 9 sati jutros, a kako javlja naš reporter s mesta zbivanja, danas je znatno manje pripadnika policije na ulicama. Takođe, policija i dalje čuva postavljene dvojezične ploče, ali ispred njih više nema metalnih ograda.

Demonstrantima se na početku šetnje obratio predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, koji je kazao da ni danas neće biti nikakvih incidenata i da će se demonstranti ponašati mirno i dostojanstveno. On je dodao da je zadovoljan zato što su interventne snage policije povučene, ali je i dodao da se demonstranti "sile ne plaše, jer je se nisu bojali ni u domovinskom ratu".

Josić je kazao i da bi voleo da "policija nastavi s čuvanjem postavljenih dvojezičnih ploča, jer će u skorije vreme oni koji su naredili da se ploče postave biti prisiljeni da ih skinu. Gradsko veće će promeniti Statut grada Vukovara i grad će biti proglašen mestom posebnog pijeteta", ocenio je Josić.

On je takođe za danas u 14 h najavio sastanak Štaba sa drugim članovima sličnih udruženja iz cele Hrvatske kojih će, kako je rekao, na sastanku biti između 150 i 200, dodajući da će svi oni potpisati izjavu da podržavaju zahteve Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara.

Podsetimo, odmah nakon što su u ponedeljak postavljene prve table, okupilo se nekoliko stotina nezadovoljnih građana, koje predvodi Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji su u masi krenuli na policajce i da ruše table. Nekoliko ih je i polupano čekićem, a u sukobu s policijom privedene su četiri osobe. Takođe, povređeno je i nekoliko policajaca.

Protest je nastavljen i u utorak i sredu, ali je on prošao bez većin incidenata i rušenja postavljenih tabli. Iz Štaba za odbranu Vukovara su saopštili da će sa protestima nastaviti sve dok vlada ne odustane od postavljanja dvojezičnih tabli u tom gradu.

Iz vlade pak poručuju da se ustav i zakon moraju poštovati, odnosno da se table moraju postaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: