Sreda, 04.09.2013.

11:08

Josipović: Manjine spajaju države

Predsednici Crne Gore i Hrvatske saopštili su da crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj i hrvatska u Crnoj Gori znatno doprinose dobrim odnosima država.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Drugog dana zvanične posete Crnoj Gori Ivo Josipović se u Tivtu, u pratnji Filipa Vujanovića, sastao sa predstavnicima Hrvata koji žive u Crnoj Gori. Hrvatski predsednik je ocenio da je Crna Gora učinila ozbiljan korak prema afirmaciji prava nacionalnih manjina.

"Manjine trebaju biti mostovi prijateljstva i saradnje među državama i to jeste slučaj sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori i crnogorskom zajednicom u Hrvatskoj, kao zemljama koje imaju odlične bilateralne odnose, a nadam se da će u tome biti i prostora za dodatno unapređenje položaja hrvatske manjine u Crnoj Gori”, kazao je Josipović.

On je, kako prenose podgorički mediji, naveo da vodi računa o pravima manjina kako onih u Hrvatskoj, tako i o tome do pozicije Hrvata u drugim zajednicama.

Vujanović je kazao da je crnogorska vlast posvećena unapređenju položaja hrvatske nacionalne manjine. “Naša je državna obaveza, potreba i strateški interes da hrvatska nacionalna zajednica oseća punoću življenja u Crnoj Gori, ali i da oseća konekciju sa Hrvatskom u onom intenzitetu i potrebi koju sama odredi”, rekao je on.

Hrvatski predsednik u utorak je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Crnoj Gori, a pored susreta sa Vuajnovićem, sastao se i sa premijerom Milom Đukanovićem i predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Hrvatski predsednik večeras će otputovati u posetu Makedoniji, a u petak na Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: