Bela kuća i zvanično za napad

Bela kuća je zvanično zatražila od američkog Kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv režima sirijskog predsednika Bašara el-Asada, javile su agencije.

Izvor: Beta, AFP

Nedelja, 01.09.2013.

09:50

Default images

Nakon jučerašnje odluke predsednika SAD Baraka Obame, Bela kuća je sinoć zvanično uputila Kongresu nacrt rezolucije kojim se odobrava intervencija u Siriji.

U nacrtu rezolucije se navodi da je režim El-Asada u napadu hemijskim oružjem ubio više od 1.000 ljudi 21. avgusta, kao i da bi cilj američke vojne akcije bio da se "umanji" sposobnost sirijskog režima da upotrebljava takvo oružje.

U tekstu se ne navode rokovi za pokretanje eventualne vojne operacije i ističe se da samo političko rešenje može da okonča krizu u Siriji.

Kongres SAD posle letnje pauze nastavlja rad 9. septembra.

Kongresna debata o upotrebi vojne sile u Siriji tek treba da počne, a članovi oba doma Kongresa trebalo bi o tome da počnu da se izjašnjavaju na sastanku Komiteta za spoljne poslove Senata SAD u utorak.

Među prvim reagovanjima posle najave predsednika da će zatražiti podršku Kongresa, republikanski senator Džon Kornin je rekao da Sirija ne treba da prođe nekažnjeno zbog napada u okolini Damaska od 21. avgusta.

On je međutim upozorio da treba imati u vidu obim posledica vojne intervencije. "Ono što predsednik možda sagledava kao ograničeno... neće se tu zaustaviti", smatra senator iz Teksasa.

Republikanski senatori Džon Mekejn i Lindsi Grejem izdali su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da bi akcija protiv Sirije trebalo da bude "širih razmera" nego što ima u vidu predsednik, koji je eventualnu operaciju najavio kao operaciju "ograničenih razmera".

Zvaničnici administacije koji su tražili da ne budu imenovani, rekli su sinoć da je Obama odbacio predloge svojih savetnika za nacionalnu
bezbednost, koji su smatrali da predsednik SAD ima ovlašćenje da sam pokrene akciju protiv sirijskog režima.

Planovi britanskog premijera Dejvida Kamerona da se Britanija pridruži mogućem vojnom napadu na Siriju, osujećeni su odlukom britanskog parlamenta koji je u četvrtak uveče glasao protiv predloga vlade da se takva akcija odobri u principu, navodi Rojters

Međutim, nakon što je američki predsednik rekao da će od Kongresa tražiti glasanje o vojnoj akciji, oglasio se britanski premijer Dejvid Kameron preko tvitera: "Razumem i podržavam stav Baraka Obame o Siriji".

Za razliku od Britanije, Olandu nije potrebna dozvola parlamenta da bi naredio da Francuska vojno interveniše, međutim, Francuska će sačekati da njen parlament i američki Kongres razmotre moguću vojnu akciju protiv Sirije pre nego što donesu odluku da li da pokrenu napade na režim Bašara al Asada, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Provladin list u Damasku El-Tavra objavio je da je odluka Obame da od američkog Kongresa zatraži odobrenje za upotrebu vojne sile "početak istorijskog američkog povlačenja.

Američke vlasti su u petak objavile obaveštajni izveštaj u kojem se navodi da je režim sirijskog predsednika "izveo napad hemijskim oružjem" u predgrađu Damaska, gde je ubijeno 1.429 ljudi, od čega 426 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: